11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalCNA atenţionează B1 pentru lipsa de reacţie a lui Cristoiu în cazul...

CNA atenţionează B1 pentru lipsa de reacţie a lui Cristoiu în cazul unor declaraţii ale lui Băsescu

CNA a decis, joi, să trimită o scrisoare de atenţionare B1 TV pentru emisiunea “Ultimul cuvânt”, în care Traian Băsescu a făcut o serie de declaraţii privind romii şi “deficienţele” monarhilor, fără ca moderatorul Ion Cristoiu să îi pună în vedere că astfel de afirmaţii ar putea fi discriminatoare, scrie Mediafax.

Emisiunea “Ultimul cuvânt” difuzată de B1 TV pe 22 septembrie, de la ora 21.00, în care a fost invitat pe preşedintele Traian Băsescu, a fost reclamată la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA de Active Watch – Agenţia de Monitorizare a Presei. Potrivit sesizării, “jurnalistul Ion Cristoiu i-a îngăduit invitatului Traian Băsescu să discrimineze de două ori în aceeaşi emisiune. (…) Preşedintele statului a făcut o serie de afirmaţii discriminatorii la adresa etniei rome şi a persoanelor cu dizabilităţi, fără ca moderatorul să intervină în vreun fel sau să se delimiteze de aceste declaraţii”.

Potrivit raportului CNA, în emisiunea respectivă, Traian Băsescu a declarat: “Nu poţi să îi spui finlandezului că nu-i adevărat, ţiganii nu au fost în centrul Helsinki şi nu au cerşit. (…) Ce poate să facă diplomaţia când guvernul finlandez constată că ţiganii cerşesc, cerşesc agresiv ori au început să fure prin autobuze”.

În aceeaşi emisiune, întrebat de Ion Cristoiu dacă există sau suspectează că ar axista un plan de instaurare a monarhiei, Băsescu a răspuns: “Nu. E o copilărie. Optzeci la sută din români sunt convins că vor să-şi aleagă şeful de stat, rău cât e, dar ştiu că-l schimbă. Ce te faci cu unu care e pe viaţă şi pe urmă mai lasă şi moştenitori? Dacă Doamne fereşte iese vreunul cu dizabilităţi, ce te faci? Rămâi cu el şef de stat? Astea sunt deficienţele monarhilor”, se mai arată în raportul de monitorizare al CNA.

Membrii CNA au analizat sesizarea Active Watch şi au aprobat propunerea Narcisei Iorga, membru al Consiliului, de a trimite o scrisoare de atenţionare postului B1 TV, privind lipsa unei reacţii a moderatorului în cazul declaraţiilor preşedintelui.

“Când e vorba de teme sensibile precum cele abordate aici, trebuie să manifeste mai multă atenţie”, a fost de părere şi preşedintele CNA, Răsvan Popescu, vizavi de lipsa de reacţie a moderatorului.

Propunerea a fost adoptată cu şase voturi “pentru”, exprimate de Răsvan Popescu, Narcisa Iorga, Dan Grigore, Cristina Trepcea, Constantin Duţu, Mihai Mălaimare, în timp ce Gelu Trandafir şi Christian Mititelu au votat “împotrivă”.

Potrivit articolului 47, alineatul 2 din Codul de reglementare al conţinutului audiovizualului, “Este interzisă în programele audiovizuale orice discriminare pe considerente de rasă, religie, naţionalitate, sex, orientare sexuală sau etnie”.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă