13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalCNA: OTV şi TVR 1, amendate cu câte 10.000 de lei

CNA: OTV şi TVR 1, amendate cu câte 10.000 de lei

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, joi, să amendeze cu câte 10.000 de lei televiziunile OTV şi TVR 1, în timp ce postul Realitatea TV a fost somat public, pentru depăşirea duratelor legale de publicitate, informează Mediafax.

CNA a monitorizat, în perioada 1 februarie – 31 august, duratele inserţiilor de publicitate, în intervalul orar 18.00 – 23.00, difuzate de televiziunile Antena 1, Antena 3, B1 TV, Kanal D, Naţional TV, OTV, Prima TV, Pro TV, Realitatea TV, România TV, TVR 1.

Consiliul a reluat discutarea cazului, după ce, marţi, niciuna dintre propunerile de sancţionare venite din partea membrilor CNA nu îndepliniseră numărul minim necesar de voturi (şase) pentru a fi aplicate.

CNA a constatat depăşiri ale duratelor legale de publicitate la OTV, TVR 1 şi Realitatea TV.

Astfel, OTV a depăşit spaţiul legal de publicitate în luna aprilie (cu 10 minute şi 43 de secunde) şi în luna iunie (cu 3 minute şi 34 de secunde).

Realitatea TV a depăşit spaţiul legal de publicitate în luna martie, cu 7 minute şi 32 de secunde.

TVR 1 a depăşit spaţiul legal de publicitate în luna iunie, cu 13 minute şi 7 secunde.

Potrivit art. 35, alin. 1 din Legea audiovizualului, “(1) Proporţia de spoturi publicitare televizate şi spoturi de teleshopping dintr-un interval de o oră nu poate depăşi 20%, respectiv 12 minute; în cazul televiziunii publice, durata acestora nu poate depăşi 8 minute din timpul oricărei ore date”.

Reprezentanta Televiziunii Române la şedinţa de marţi a CNA, Monica Botnaru, a explicat că, în luna iunie, TVR 1 a difuzat meciuri din Campionatul European de Fotbal, depăşirea spaţiului legal de publicitate fiind cauzată de spoturile pe care postul a trebuit să le transmită obligatoriu, potrivit contractului cu FIFA. “Nu se poate vorbi de o tendinţă de creştere a depăşirilor a fost o chestiune circumstanţială, în momentul în care contractele au fost astfel încheiate”, a spus atunci Botnaru.

“Consider nejustificată motivarea prezentată de reprezentantul postului TVR 1. Iorga. Puteau să îşi gestioneze publicitatea în aşa fel încât să nu aibă o asemenea depăşire”, a spus, în schimb, la momentul respectiv Narcisa Iorga, membru al CNA.

La celelalte televiziuni monitorizate, CNA nu a constatat încălcări ale legislaţiei audiovizuale.

“În ansamblu, este vorba de o monitorizare pe şapte luni de zile, rezultatele sunt de natură să ne încurajeze”, a spus, marţi, trecută Răsvan Popescu, preşedintele CNA. El a propus aplicarea unei somaţii publice televiziunilor OTV, Realitatea TV şi TVR 1.

În schimb, Narcisa Iorga a propus aplicarea unor amenzi de câte 10.000 de lei posturilor OTV, Realitatea TV şi TVR 1. “Este un semnal important pentru toată piaţa. Trebuie apreciate eforturile tuturor celorlalte posturi”, a spus Iorga, referindu-se la televiziunile care nu au depăşit spaţiul legal de publicitate sau au avut depăşiri nesemnificative.

În şedinţa de joi, membrii CNA au reluat discutarea subiectului. Christian Mititelu, membru al CNA, a propus aplicarea unei somaţii publice postului Realitatea TV şi amendarea cu câte 10.000 de lei a posturilor OTV şi TVR 1. Propunerea a întrunit numărul minim necesar de voturi şi a fost aplicată.

Cele mai citite

Premierul Ciolacu a convocat ședința de guvern la Timișoara, unde PNL a acceptat să susțină candidatul PSD

Ședința de guvern din ziua de joi, 25 aprilie 2024, se va desfășura la Timișoara, reiese din comunicatele transmise de Guvernul României. Programul oficial al...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...
Ultima oră
Pe aceeași temă