Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Andrei Pleşu: Sunt exasperat de modul în care arată şcoala românească

Scriitorul Andrei Pleșu consideră că România a avut, și în anii comunismului, și ulterior, mari oameni de cultură, dar cu toate acestea se declară "exasperat de modul în care arată școala românească".

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 15.09.2017 - 19:53

Scriitorul Andrei Pleșu consideră că România a avut, și în anii comunismului, și ulterior, mari oameni de cultură, dar cu toate acestea se declară "exasperat de modul în care arată școala românească".

"Ambianţa incultă şi agresivă are ca sursă lipsa educaţiei. Eu sunt exasperat de modul în care arată şcoala românească, începând de la cursul primar şi terminând cu facultatea, dar mai ales şcoala generală. Pentru mine, acolo este explicaţia derapajelor noastre sociale şi culturale", a declarat Andrei Pleșu într-un interviu realizat de Melania Cincea.

"Atmosfera din şcolile noastre, atât cât o pot eu percepe, incluzându-i şi pe profesori – care, sigur, au salarii mici, nu au prestigiul pe care l-ar merita – este o atmosferă care nu formează oameni întregi, oameni cu deprinderi culturale, ci formează un fel de băieţi veseli care trăiesc la suprafaţă, în mod euforic", susține Andrei Pleșu în interviul publicat pe site-ul putereaacincea.ro.

Pe de altă parte, el a subliniat că nu trebuie să devină "cap de acuzare o opţiune politică", respingând, în acest context, acuzația că el, împreună cu Patapievici și Liiceanu, ar fi "băsiști".

"Ceea ce ni se reproşează este că suntem băsişti, ceea ce e ridicol. Şi, de altfel, nedemocratic. De ce ar deveni cap de acuzare o opţiune politică? Pe de altă parte, ideea că ne-am risipit, halucinaţi, în ample texte „omagiale”, că am defilat braţ la braţ cu preşedintele Băsescu, că am fost „curtea” lui fidelă şi patetică e o fumigenă. În plus, cred că toţi trei (Andrei Pleşu, Horia-Roman Patapievici şi Gabriel Liiceanu – n.a.) am fost inventaţi înainte de Traian Băsescu şi sper să supravieţuim carierei lui politice. Ideea că noi suntem un fel de apariţii colaterale în drumul public al lui Traian Băsescu e jenantă", a declarat Andrei Pleșu.

Citește totul despre:

Comentarii