15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalAlice Cooper, un fiu de pastor cu show-uri demonice

Alice Cooper, un fiu de pastor cu show-uri demonice

Alice Cooper demonstrează încă o dată că nu este un „nice guy”, aceasta după ce a mărturisit că a vrut să-l împuşte pe Elvis Presley pentru a deveni faimos. Afirmaţia acestuia face parte dintr-un lung şir de controverse ţesute de-a lungul unei cariere de cinci decenii.

De-altfel din show-urile shock-rocker-ului fac parte sau au fost incluse un scaun electric, o ghilotină, o spânzurătoare, un boa constrictor şi sânge artificial.

Alice Cooper, pe numele său real Vincent Damon Furnier, a făcut parte iniţial din trupa Earwigs, la începutul anilor ’60. Formaţia şi-a schimbat numele în The Spiders în 1965, apoi s-a numit Nazz. Pentru că mai exista o trupă cu acelaşi nume în cele din urmă s-a decis ca formaţia să poarte numele de Alice Cooper.

Există şi o legendă referitoare la cum a fost ales numele trupei. Se pare că Vincent a apelat la o tablă Ouija (folosită în comunicarea cu spiritele) unde a aflat că este reîncarnarea unei vrăjitoare ce a trăit în secolul al XVII-lea şi care purta numele de Alice Cooper. Artistul menţiona într-un interviu că schimbarea numelui formaţiei a fost una dintre cele mai inteligente decizii pe care le-a luat în cariera sa. 

Reputaţia de “tip rău” al rock-ului pe care a căpătat-o Alice Cooper s-a datorat iniţial unui incident din timpul unui concert ce promova primul album al trupei, “Pretties For You” în 1969, la Toronto. Un pui de găină a ajuns pe scena pe care concerta  Alice Cooper. Acesta neştiind că, deşi avea aripi, puiul nu stătea foarte bine la capitolul zbor l-a aruncat spre mulţime. Puiul a ajuns în primele rânduri din faţa scenei, ocupate de persoane în scaun cu rotile, care se pare că au dezemembrat pasărea. A doua zi acest subiect ocupa prima pagină a ziarelor, presa ajungând să scrie că Alice Cooper i-a smuls puiului capul şi i-a băut sângele pe scenă. Alice Cooper a negat zvonul.

“Toată lumea are o poveste diferită referitoare la Alice Cooper. Când a fost lansat filmul “Urban Legends” ar fi trebuit să fie despre mine, pentru că 90% din lucrurile pe care le-aţi auzit despre Alice Cooper sunt legende urbane. Am citit atât de multe poveşti incredibile, atâtea zvonuri referitoare nu numai la mine, ci şi la Ozzy Osbourne, Marilyn Manson, la oricine care este un pic mai exotic în lumea rock’n’roll-ului. Cu siguranţă am făcut multe lucruri ciudate pe scenă, dar 90% dintre lucrurile pe care le aud pe la colţuri nu s-au întâmplat”, declara Alice Cooper într-un interviu pentru horrorgarage.com.

După lansarea albumelor “Pretties For You” şi “Easy Action”, trupa dă lovitura cu “Love It To Death”.

Formaţia începe să-şi facă un renume cu apariţiile live şocante – machiaj demonic, concepte scenografice dure ce includ instrumente medievale de tortură, bice, scaune electrice şi chiar… şerpi veninosi. Vânzarile cresc de la un album la altul. Sună ciudat dacă alăturăm cuvântul creştin lângă “machiaj demonic”? Judecând după show-urile susţinute de Alice Cooper nu l-ai vedea pe acesta călcând în vreo biserică. Şi totuşi…

“Tatăl meu a fost pastor. Duc o viaţă foarte ciudată, cred, pentru că sunt creştin. Am valori creştine foarte puternice, iar show-ul meu este anti-satanic. Fac tot ce pot pentru a-I atenţiona pe oameni că dacă ei cred că Satan nu există, atunci el deja i-a învins, pentru că există. Poate că sunt de modă veche dar cred în noţiunea clasică de Dumnezeu şi cred în noţiunea de diavol. Aşa se explică răul din lume”, preciza Alice Cooper într-un interviu realizat de horrorgarage.com.

Fanii lui Alice Cooper vor avea ocazia să-l vadă pe 14 iunie, la Arenele Romane, pe regale “Shock-Rock-ului”. Inventatorul conceptului de rock teatral promite în acest turneu că nu mai este “Mr. Nice Guy”. Show-ul din 2011, încărcat de artificii demne de filmele horror, ca mai toate apariţiile live marca Alice Cooper, include clasica ghilotină şi şarpele boa încolăcit în jurul gâtului. Setlistul va trece prin greatest-hit-urile care l-au făcut faimos pe veteranul Cooper, la care se adaugă şi piese mai noi. De la primul său album solo, din 1975, “Welcome to My Nightmare”, până la albume precum “The Last Temptation” din 1994 sau “Brutal Planet” din 2000, albumele-concept au fost specialitatea lui Alice. Ultimul său album de studio, “Along Came a Spider” (2008), este istoria unui ucigaş în serie – o pânză de intrigi, înfăşurată în jurul unui hard-rock de calibru greu. Concertul este organizat de Events.

Cele mai citite

Preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, încă 60 de zile de control judiciar

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile măsura preventivă a controlului judiciar faţă de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, au...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă