5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalAlexandru Tomescu le dă întâlnire melomanilor bucureşteni

Alexandru Tomescu le dă întâlnire melomanilor bucureşteni

Vineri, 22 ianuarie, de la ora 19.00, Orchestra Națională Radio vă invită la un concert cu muzică de Mozart şi Beethoven, eveniment ce se va desfășura la Sala Radio sub bagheta dirijorală a lui Mădălin Voicu, avându-l ca solist pe Alexandru Tomescu, cel care cântă de ani buni pe vioara Stradivarius pe care a cântat cândva regretatul muzician Ion Voicu, tatăl celui ce va dirija concertul de vineri.

Evenimentul de la Sala Radio se va deschide cu celebra uvertură la „Nunta lui Figaro”, operă comică în patru acte compusă de Mozart, a cărei premieră a avut loc la Viena, în 1786, libretul fiind bazat pe cunoscuta piesă de teatru cu același nume semnată de Beaumarchais. În interpretarea solistică a lui Alexandru Tomescu, solist al Orchestrelor și Corurilor Radio, veți asculta apoi Concertul nr. 3 în sol major pentru vioară şi orchestră, compus de genialul Amadeus la doar 19 ani. Seara se va încheia cu Simfonia a IV-a în si bemol major, una dintre cele 9 simfonii create de Beethoven.

Mădălin Voicu s-a apropiat de domeniul muzical iniţial prin studiul viorii, a urmat cursurile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, iar ulterior s-a dedicat artei dirijorale, de-a lungul timpului fiind îndrumat de muzicieni de prestigiu precum Sergiu Celibidache, Carlo Zecchi, Corneliu Dumbrăveanu, Hans Swarowsky. Mădălin Voicu a fost dirijor al Filarmonicii „Oltenia” şi al Filarmonicii „Paul Constantinescu”, fiind totodată un invitat permanent al orchestrelor de profil din ţară, iar concertele susţinute în străinătate relevă aprecierea de care se bucură artistul şi peste hotare. A susţinut concerte alături de Orchestra de cameră „Bucureşti”, înfiinţată de către distinsul violonist Ion Voicu, iar din anul 2001 Mădălin Voicu este membru de onoare al Academiei Franceze de Ştiinţe, Arte şi Litere.

Alexandru Tomescu a evoluat de nenumărate ori atât alături de Orchestra de Cameră Radio, cât şi alături de Orchestra Naţională Radio, pe scena Sălii Radio, dar şi peste hotare, în turnee în Europa şi Asia. Concerte de Mozart, ­Bruch sau Mendelssohn printre altele, susţinute de Alexandru Tomescu alături de cele două ansambluri, s-au materializat în înregistrări lansate de către Editura Casa Radio.

Alexandru Tomescu a concertat în săli celebre ale principalelor metropole ale muzicii: Carnegie Hall (New York), Walt Disney Concert Hall (Los Angeles), Théâtre des Champs Elysées (Paris), Concertgebouw (Amsterdam) etc.

Turneul Stradivarius, conceput în jurul viorii de colecţie pe care cântă, este un eveniment anual care l-a purtat pe tânărul violonist de nenumărate ori în întreaga ţară. A interpretat cele trei mari Integrale ale repertoriului pentru vioară solo – cele 24 de Capricii de Niccolò Paganini, cele Şase Sonate de Eugène Ysaÿe şi cele Şase Sonate şi Partite de Johann Sebastian Bach – turneele fiind  urmate de o lansare de DVD sau CD, produse discografice ce s-au bucurat de un mare succes.

Pasionat în egală măsură de muzica de cameră, Alexandru Tomescu a evoluat mai întâi în Romanian Piano Trio (2005-2010), iar din 2011 este prim violonist al Cvartetului Ad Libitum, ansamblu cameral de prestigiu, cu o istorie de peste 25 de ani.   

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă