Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Timotei Cipariu, omagiat la Oradea

Părintele filologiei românești, canonicul greco-catolic Timotei Cipariu, va fi omagiat azi la Oradea. Biblioteca Județeană vernisează azi, de la ora 16.00, o expoziție documentară care marchează aniversarea a 210 ani de la nașterea marelui cărturar.

Share

Claudiu Padurean 0 comentarii

Actualizat: 22.02.2015 - 19:08

Părintele filologiei românești, canonicul greco-catolic Timotei Cipariu, va fi omagiat azi la Oradea. Biblioteca Județeană vernisează azi, de la ora 16.00, o expoziție documentară care marchează aniversarea a 210 ani de la nașterea marelui cărturar.

Timotei Cipariu s-a născut în anul 1805, în satul Pănade, din comitatul Târnava Mică. El și-a făcut toate studiile la Blaj, locul unde se aflau în acea perioadă cele mai bune școli românești. Timotei Cipariu a devenit profesor al școlilor blăjene, director al Gimnaziului Greco-Catolic și inspector al școlilor din oraș. De asemenea, el a fost numit director al Tipografiei Arhieparhiale.

Timotei Cipariu a fost hirotonit, în anul 1827, preot unit, apoi a devenit canonic și prepozit capitular al Arhieparhiei Greco-Catolice de Alba Iulia și Făgăraș, cu sediul în Blaj. Timotei Cipariu a învățat la Blaj numeroase limbi: latină, greacă veche, ebraică, arabă, siriacă, turcă, persană, spaniolă, italiană, germană, engleză și maghiară. El și-a alcătuit, cu ajutorul unei companii de librari care avea reprezentanți și în Constantinopole, una dintre cele mai prețioase biblioteci particulare din Transilvania.

Tot Timotei Cipariu a înființat și primul ziar românesc tipărit cu litere latine: Organul luminărei, apoi și ziarul popular Învățătorul poporului, precum și prima revistă românească de filologie: Archivu pentru filologie și istorie. În plan politic, Timotei Cipariu a fost unul dintre liderii românilor ardeleni. El a fost unul dintre cei zece secretari ai Marii Adunări Naționale de la Blaj, din mai 1848, apoi a devenit membru în delegația națiunii române care a prezentat Curții Imperiale de la Viena petiția națiunii românești. Timotei Cipariu a devenit apoi membru al Comitetului Național Român din Sibiu și membru al Dietei Transilvaniei de la Sibiu. Marele cărturar a murit în anul 1887, la Blaj.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...