19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInternațional"Aferim!", din martie în cinematografele româneşti

“Aferim!”, din martie în cinematografele româneşti

Lungmetrajul "Aferim!", de Radu Jude, care a fost selectat în competiţia Festivalului Internaţional de Film de la Berlin 2015, va avea premiera în cinematografele din România în 6 martie, relatează Mediafax

Pelicula "Aferim!" va avea premiera mondială pe 11 februarie, în prezenţa actorilor şi a echipei de producţie, la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. Scenariul filmului este scris de Radu Jude şi Florin Lăzărescu.

"Aferim!" este singurul film românesc selectat anul acesta în competiţia oficială a Berlinalei, alături de producţii precum "Queen of Desert", de Werner Herzog, "Taxi", de Jafar Panahi, "Knight of Cups", de Terrence Malick, şi "Eisenstein in Guanajuato", de Peter Greenaway.

 Acţiunea filmului are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu), caută un rob fugar (Cuzin Toma).

Citeşte şi: Un film românesc, la Festivalul de Film de la Berlin

  Radu Jude este regizorul scurtmetrajelor "Lampa cu căciulă", "Alexandra", "O umbră de nor", "Trece şi prin perete", care au câştigat numeroase premii. Lungmetrajul de debut, "Cea mai fericită fată din lume", a fost distins cu premiul CICAE la Festivalul de la Berlin, premiul FIRESCI la Festivalul de la Sofia, premiul pentru cel mai bun scenariu la B-EST International Film Festival şi premiul FIPRESCI la IndieLisboa.

Cel de-al doilea lungmetraj realizat de Radu Jude, "Toată lumea din familia noastră", a fost proiectat în premieră mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, în secţiunea Forum. 

Cea mai recentă prezenţă a unui film românesc în competiţia oficială a Festivalului de la Berlin a fost înregistrată în urmă cu doi ani, când "Poziţia copilului", produs de Ada Solomon şi regizat de Călin Peter Netzer, a câştigat trofeul Ursul de Aur.

Cele mai citite

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

Găgăuzia vrea ca Republica Moldova să fie în uniunea economică a Rusiei, nu în UE

Guvernatoarea Găgăuziei - regiune autonomă a Republicii Moldova - a declarat că Republica Moldova ar trebui să facă parte din Uniunea Economică Eurasiatică, alături...

Republica Moldova transmite primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE

Republica Moldova va înainta către Comisia Europeană, la data de 24 aprilie 2024, primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE. Documentul va fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă