7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăCulturăCrucea Eroilor de pe Caraiman va fi reinaugurată în cinstea Zilei Naționale...

Crucea Eroilor de pe Caraiman va fi reinaugurată în cinstea Zilei Naționale a României

Ministerul Apărării Naționale va organiza un ceremonial militar și religios de resfințire a Crucii comemorative a Eroilor români din Primul Război Mondial.

Acțiunea se va desfășura în Munții Bucegi, pe platoul din apropierea Vârfului Caraiman, în cadrul seriei de manifestări dedicate sărbătoririi Zilei Naționale a României.

Ceremonialul din Munții Bucegi va avea loc în ziua de luni, 30 noiembrie, care este Ziua Sfântului Andrei, ocrotitorul României.Acțiunea de pe platoul Caraiman va marca și finalizarea, cu opt luni înainte de termenul prevăzut în graficul de lucrări contractat, a operațiunii de restaurare și reabilitare a renumitului monument istoric.
Acțiunea programată luni va fi organizată cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii noului coronavirus. La ea vor participa militari din toate unitățile de vânători de munte ale Armatei României, care vor purta steagurile de identificare ale acestora.

“Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial” este un monument istoric situat în Munții Bucegi, la altitudinea de 2.291 de metri, în apropiere de Vârful Caraiman. Lucrările de restaurare au fost contractate de Ministerul Apărării Naționale, în calitate de administrator legal al monumentului.

Lucrările executate au constat în sablarea tronsoanelor metalice, a soclului și platformei de acces la monument și acoperirea anticorozivă a întreagii structuri metalice. De asemenea, au fost finalizate amenajările interioare, au fost montate lămpile electrice și instalațiile interioare de iluminat și a fost realizată instalația de ventilație în subsol. În seara zilei de 14 septembrie 2020, de sărbătoarea Sfintei Cruci, luminile au fost aprinse pentru prima dată pe Cruce după începerea lucrărilor de restaurare.

A fost, de asemenea, amenajat un spațiu tehnic în care au fost amplasate bazine de colectare a apei de ploaie și un generator ce va permite menținerea unei temperaturi constante în cele două camere unde au fost amenajate săli de expoziții.

 

“Este un simbol al culturii, istoriei și religiei noastre ca nație, dar și un simbol care dovedește faptul că dincolo de vremuri Armata română a fost și este un liant al unității noastre naționale. Prin implicarea MApN în derularea acestui proiect se demonstrează încă o dată că Armata noastră merită toată încrederea pe care o are din partea populației, o încredere de neclintit”

Rovana Plumb,

Fost ministru pentru Fonduri Europene

„Până la începutul anului viitor lucrarea va fi finalizată și monumentul va fi deschis publicului, inclusiv două încăperi din interior, ce vor fi transformate într-o expoziție care va prezenta istoria monumentului”

Dacian Cioloș,

Fost prim-ministru

 

De ce s-a ocupat Armata de reabilitarea acestui monument național?

Primăria orașului Bușteni nu avea fondurile necesare, iar din acest motiv monumentul a fost tranferat în administrarea Ministerului Apărării.

Cât au costat lucrările de restaurare?

Valoarea proiectului a fost de peste 19 milioane de lei, dintre care aproape 16 milioane de lei reprezintă o finanțare din fonduri europene.

 

În urma acestui proces de restaurare, ansamblul Crucii comemorative de pe Caraiman devine, practic, un muzeu. Astfel, la etaj sunt expuse imagini prin care este rememorată construcția monumentului, ce a început în urmă cu 92 de ani. La parter este amenajată o expoziție dedicată Primului Război Mondial, eroilor neamului românesc și bătăliilor de pe Valea Prahovei. Se spune că monumentul de pe Caraiman a fost construit în urma unui vis pe care l-ar fi avut regina Maria, soția regelui Ferdinand, vis în care regina a văzut Munții Bucegi „stropiți cu sângele eroilor”.

Obiectivul general al proiectului din ultimii doi ani a fost promovarea istoriei și identității naționale prin conservarea, protejarea și valorificarea unui monument cultural și istoric de referință pentru România, „Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial”, precizează un comunicat transmis de Ministerul Apărării Naționale (MApN).

Obiectivele specifice au vizat, pe de o parte, restaurarea, reabilitarea, conservarea monumentului și amenajarea unui spațiu expozițional în cadrul monumentului și, pe de altă parte, creșterea numărului de vizitatori la monument cu minim 6 la sută în primul an după finalizarea lucrărilor.

Activitatea administrativă s-a desfășurat pe parcursul a doi ani, 2016 – 2018, interval în care s-au desfășurat procedurile legale privind transferul Crucii Caraiman de la orașul Bușteni la MApN, întocmirea documentațiilor tehnice, întocmirea și depunerea cererii de finanțare pe fonduri europene, semnarea contractului de finanțare, atribuirea prin licitație a contractului de lucrări, obținerea avizelor legale pentru fiecare etapă. Ulterior parcurgerii numeroșilor pași procedurali, în toamna anului 2018 a fost semnat contractul de lucrări de restaurare, reabilitare şi conservare a Crucii Caraiman şi de amenajare a spaţiului expoziţional din cadrul acesteia.

Lucrările propriu-zise de restaurare a monumentului s-au desfășurat pe parcursul a 11 luni, începând cu anul 2018.
Proiectul a fost cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5, Prioritatea de investiţii 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural.

Valoarea proiectului a fost de peste 19 milioane de lei, dintre care aproape 16 milioane de lei reprezintă finanțare din fonduri europene, iar restul de 3.212.987,51 lei este valoarea cofinanțării proprii pentru cheltuieli eligibile și neeligibile.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...
Ultima oră
Pe aceeași temă