7.1 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021
AcasăCulturăConcertul dedicat aderării României la UNESCO a avut în public peste 100...

Concertul dedicat aderării României la UNESCO a avut în public peste 100 de ambasadori

Concertul dedicat aderării României la UNESCO a avut în public peste 100 de ambasadori și diplomați.

Acest concert de gală a fost organizat de Delegaţia permanentă a României la UNESCO, cu sprijinul Institutului Cultural Român din Paris. Concertul a avut loc marți, 5 octombrie 2021.

Concertul de gală extraordinar a fost susținut de ansamblul Violoncellissimo.

La spectacol au asistat directoarea generală UNESCO, doamna Audrey Azoulay, ministrul afacerilor externe al României, Bogdan Aurescu și numeroși diplomați acreditaţi la UNESCO, înalte oficialități ale acestei organizații, precum și personalități culturale române și franceze, istorica sală fiind arhiplină cu această ocazie, pentru prima dată după o lungă perioadă de tăcere, iar concertul putând fi urmărit online şi de publicul larg, pe webcast-ul oficial UNESCO.

Concertul dedicat aderării României la UNESCO a avut în public peste 100 de ambasadori și diplomați

            Doamna Audrey Azoulay, director general UNESCO, declara referitor la momentul aniversar: UNESCO este foarte fericit să sărbătorească alături de voi cei 65 de ani de prietenie și cooperare care ne leagă de România. Acești 65 de ani de istorie comună formează o carte frumoasă în care mai avem multe capitole frumoase de scris. Această poveste ne obligă să rămânem fideli idealurilor fondatorilor noștri, pentru a construi cu adevărat apărarea păcii în mintea oamenilor. Așadar, vă doresc și ne dorim o aniversare foarte fericită.“

            În același context, domnul Bogdan Aurescu, ministrul de externe al României, a declarat: “Prin aderarea la UNESCO acum 65 de ani, România și-a consolidat prezența într-un spațiu larg de dialog privind cooperarea internațională pentru educație, știință și cultură, în care rolul UNESCO a căpătat o importanță fără precedent. Astfel, în contextul internațional dificil prin care trecem astăzi, multilateralismul a redobândit o importanță majoră în deciziile de reconstrucție a lumii. Iar reafirmarea atașamentului României față de principiile Națiunilor Unite și ale UNESCO a devenit în mod natural o constantă în acțiunile noastre diplomatice și culturale externe”.

            Excelența sa, Simona-Mirela Miculescu, ambasador extraordinar și plenipotențiar al României la UNESCO declara: “Organizarea acestui concert extraordinar a fost o provocare pentru noi, aceea de a reitera, fără echivoc, atașamentul profund al țării noastre la multilateralism și la valorile specifice UNESCO, cum ar fi cultura păcii și a diversității expresiilor culturale. Am ținut să marcăm astfel și Ziua Internațională a Profesorilor, pe care o sărbătorim tot astăzi. Și mă bucur că am putut prezenta distinsului auditoriu de la UNESCO un profesor foarte special, maestrul Marin Cazacu, fondatorul și mentorul ansamblului Violoncellissimo, un virtuoz, dar și un creator de talente remarcabile, care ne-au oferit o seară memorabilă, savuroasă și încântătoare.

            Profesorul și violoncelistul Marin Cazacu și ansamblul Violoncellissimo au entuziasmat publicul aflat în marea sală UNESCO, propunând o incursiune sonoră în lumea violoncelului prin intermediul unui repertoriu divers şi spectaculos, de la clasic la contemporan, sub genericul „De la baroc la… rock”. Spectatorii au avut ocazia de a-i aplauda pe unii dintre cei mai buni violonceliști din România, dar şi rezultatele extraordinare la care duce excelenta relație dintre maestru și discipoli. O familie compusă din muzicieni – elevii şi studenţii maestrului Cazacu – familie cu un număr de membri în permanentă modificare, Violoncellissimo poate aduce pe scenă de la 4 la 100 de violoncelişti, într-o formulă flexibilă şi mereu surprinzătoare.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Cele mai citite

Tel Aviv a devenit cel mai scump oraș din lume

Tel Aviv, capitala Israelului, este cel mai scump oraș din lume, potrivit unui studiu realizat de Economist Intelligence Unit. Tel Aviv ocupă această poziție...

Un deputat UDMR spune că 1 Decembrie e zi de doliu pentru maghiari

Un deputat UDMR spune că 1 Decembrie e zi de doliu pentru comunitatea maghiară. Deputatul Kulcsar Terza Jozsef a postat pe pagina sa de...

Jandarmii au defilat ca niște amatori, la Cluj – VIDEO

Jandarmii au defilat ca niște amatori, la Cluj, fără să fie sincronizați, iar imaginile filmate din public au devenit virale pe rețelele de socializare. Un...
Ultima oră
Pe aceeași temă