Concert Alley of Winds la „Cartografii sonore“

Concertele Stagiunii „Cartografii sonore” continuă prin programul de toamnă cu un nou eveniment programat marți, 13 noiembrie, de la ora 18.00, la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi.

Maria Capelos 0 comentarii

Actualizat: 12.11.2018 - 16:55

Evenimentul face parte din proiectul „100 de ani în 100 de concerte” derulat de UCIMR pentru a sărbători Centenarul alături de public și cei mai bun artiști ai momentului, dar și alături de tinere talente aflate în plină afirmare. De această dată, seara va fi dedicată hărții „Rumania and adjacent states” publicată în anul 1920 de către o prestigioasă companie scoțiană. Spre deosebire de celelalte hărți apărute până la acel moment, aceasta prezintă amănunte speciale ale reliefului prin variațiile de altitudine. O prezentare a acestei hărți va fi realizată de Ioana Zamfir, muzeograf, în prima parte a evenimentului.


„Rumania and adjacent states”, 1920

Harta poartă titlul “Rumania and adjacent states” și a fost publicată în anul 1920 de celebra firmă scoțiană John Bartholomew & Son Ltd, specializată în realizarea și tipărirea de hărți și atlase. Compania avea deja 100 de ani de funcționare atunci când a fost tipărit atlasul din care face parte această hartă a României Mari - Times Survey Atlas of the World. Pregătirea ediției din 1920 a durat cinci ani și la realizarea ei s-a acordat o atenție deosebită culorilor hipsometrice (culori prin care este indicată variația de altitudine). Seara se va continua cu o premieră: va avea loc primul concert al formației camerale Alley of Winds. Deși concertează pentru prima dată sub acest nume, tinerii muzicieni s-au făcut remarcați în ultimii ani pentru talentul deosebit dovedit în arta interpretativă a instrumentelor pentru suflat colaborând cu mari orchestre naționale. Vor concerta: Diana Elenescu – flaut, Andrei Văleanu – clarinet, David Daniel Dinu – oboi, Alexandra Stanciu – fagot – și Mihai Gheorghe – corn. Cei prezenți vor putea redescoperi harta prin intermediul unei experiențe „multidimensionale” unde relieful României Mari de la 1920 va putea fi perceput și prin „adierile” și armoniile instrumentelor pentru suflat. Din program vor face parte lucrări de Ferenc Farkas, Jacques Ibert, Vasile Jianu și Fridolin Dallinger. Pentru completarea experienței, la final de eveniment va avea loc o degustare de vinuri dintr-una din regiunile descrise pe hartă.

Citește totul despre:

#concert #istorie #lazi

Comentarii