Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Comunitățile istorice românești din Bulgaria și Serbia, cartografiate și prezentate online

Proiectul „Localități și locuri ale memoriei din comunitățile istorice românești din Bulgaria și Serbia (Timocul sârbesc)”, organizat de Compartimentul Comunități Istorice din cadrul Institutului Cultural Român, poate fi accesat, începând de marți, 17 noiembrie, pe pagina d

Share

Eugen Cișmașu 0 comentarii

Actualizat: 20.11.2020 - 15:15

Proiectul presupune realizarea, în perioada februarie-noiembrie 2020, aunor hărți online ale arealelor în care se află comunități istorice românești din Bulgaria și Serbia (Timocul sârbesc). În acest sens, a fost elaborată câte o hartă pentru fiecare din spațiile: Serbia de sud-est (Timocul sârbesc) și Bulgaria (Timocul bulgăresc, Valea Dunării, Cadrilater, localitățile aromânești), hărți ce marchează și descriu, prin texte explicative însoțite de fotografii, localități și locuri ale memoriei comunităților istorice românești din aceste state din vecinătatea României.

Acest demers este necesar pentru a ști și a păstra istoria acestor locuri unde de sute de ani se găsesc comunități istorice românești, dar care se află într-un proces de asimilare și disoluție, fapt evident atunci când comparăm recensăminte, hărți etnografice și lingvistice de acum o sută de ani cu informațiile pe care le deținem în acest moment.

Autorii hărții online cu localități și locuri de memorie ale populațiilor de origine română din Bulgaria sunt:dr. Emil Țîrcomnicu, cercetător gradul I, specialitate etnografie, Institutul de Etnografie și Folclor „C. Brăiloiu”, secretar general al Societății de Cultură Macedo-Română, președinte al Comisiei Naţionale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial de la Ministerul Culturii și drd. Cătălin Alexa, cercetător, specialitate etnografie, Institutul de Etnografie și Folclor „C. Brăiloiu”.

Autorii hărții online cu localități și locuri de memorie ale românilor timoceni din Serbia sunt:dr. Ivica Glišić (Ivița Glișici), preşedintele Forumului European pentru Istorie şi Cultură, filiala Serbia, și istoricul și etnologul românSlavoljub Gacović (Slavoliub Gațovici).

Citește totul despre:

Comentarii