16.3 C
București
marți, 28 septembrie 2021

CNSAS clarifică situația Patriarhului Daniel în raport cu Securitatea

„În legătură cu pozițiile personale exprimate în spațiul public de salariatul C.N.S.A.S., Mădălin Hodor, C.N.S.A.S. face următoarele precizări:
1. Pe numele lui Ciobotea Dan-Ilie, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, s-au eliberat următoarele decizii:
I. anul 2002 – nu a fost agent sau colaborator al Securității, ca poliție politică
II. anul 2007 – nu a fost agent sau colaborator al poliției politice comuniste”, precizează comunicatul oficial transmis de CNSAS.

Potrivit aceluiași comunicat, „Punctele de vedere exprimate de dl. Mădălin Hodor se situează în afara cadrului instituțional al C.N.S.A.S.”.

Comunicatul trasmis, joi, de CNSAS a fost adoptat de Colegiul CNSAS „cu majoritate de voturi și două voturi împotrivă”, precizează Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.

Poziția exprimată de CNSAS prin acest comunicat vine imediat după ce istoricul Mădălin Hodor a declarat, într-un interviu, că știe de existența unui proces verbal, datat 23 decembrie 1989, în care doi ofițeri ai Serviciului de Informații Externe au declarat că au distrus 34 de dosare care aparținuseră fostei Securități. Unul dintre dosarele care au fost distruse, consemnate în acel proces verbal, s-ar fi referit la persoana cu numele conspirativ Dobrescu, și care ar fi fost Ilie Ciobotea – actualul Patriarh al României.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă