10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăCulturăCirque du vérité, spectacolul terapeutic

Cirque du vérité, spectacolul terapeutic

Reprezentația trupei de teatru independent Re-Act din Cluj, din 22 septembrie 2018, ora 19:00, la Teatrul 3G, (Bastionul Măcelarilor, Cetatea Medievală) Târgu Mureș a fost ca o revelație pentru o zonă atât de tabuidizată și conformistă. Cirque du vérité este un one woman show feminist-interactiv-educativ, care propune o temă delicată a zilelor noastre: violul.

Deși există câteva spectacole pe temă în România celor mai recenți ani, Alexandru Teodorescu, scriitorul și regizorul piesei împreună cu actrița Codruța Varadi, au pus pe tapet daunele psihologice și fizice ale victimei violului într-un mod foarte actual și profund uman. Provocarea publicului a fost să reacționeze la atingerile bruște ale protagonistei, la plonjeurile inopinate pe scaunele spectatorilor în brațele unora dintre ei, la sărut, sau să accepte, sau să nu accepte posibilitatea ca cineva dintre spectatori să devină parte din spectacol.

Nu copleșitoare rămâne, dar definitivă prestația actriței, și acest aspect s-a reconfirmat în sesiunea de întrebări și răspunsuri cu publicul. În sală exista și un psiholog invitat din partea DGASPC Mureș, care a oferit niște informații utile, iar discuțiile au devenit o reală dezbatere, care s-a lăsat cu mărturisiri. 

Spectacolul Cirque du vérité, ar trebui inclus atât în programul de terapie pentru victimele abuzurilor sexuale, cât și în programul de reabilitare a agresorilor, abuzatorilor care se află încarcerați, ar trebui să se joace în școli, să fie inclus în programele de educație sexuală și prevenție a agresiunilor sexuale. În timpul discuției spectatorii au primit de completat câte un chestionar ca parte a proiectului, chestionare, care adunate laolaltă vor cuantifica curând o realitate: cultura abuzului se propagă indiferent de rasă, indiferent de religie, indiferent de poziția socială și nu poate fi convertită într-o cultură a toleranței, a păcii, a protectivității și a legalității, decât prin educația non-patriarhală culturală, pozitivă și adaptată fiecărui individ.

Recomand cu toată căldura spectacolul despre „circ și pâine”, despre cât valorează o femeie, despre cum ne evaluăm unii pe alții, despre durere, despre afecțiunea înțeleasă ca ostracizare. Acest spectacol are capacitatea de a schimba mentalități toxice, poate topi niște prejudecăți impunând realitatea ca centru de forță într-o Românie și într-o Europă în curs de regresie în vremuri întunecate ale istoriei.

Gabriela Feceoru

 
 „Ef(f)ect-Af(f)ect” este o iniţiativă a Asociației Mise en Scene și a trupei independente de teatru Re-Act, împreună cu Centrul Pentru Identitate și Promovare Culturală. Proiectul îşi propune o formă de teatru educativ, a cărui spectacol are ca temă – ABUZUL SEXUAL; sesiuni de întrebări și răspunsuri cu publicul, în urma reprezentațiilor, cu participarea unui psiholog cu rol de moderator. Proiectul reunește o paletă largă de instituții și asociații, de la teatre de stat și instituții media cu renume, la organizații care combat în mod activ violența sexuală și domestică și este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

 

Următorul eveniment din cadrul proiectului este o reprezentație a spectacolului „Cirque du vérité”, produs de Teatrul Re-Act, în data de 13 octombrie 2018, la Studio „Uțu Strungari” de la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara, strada Mărășești, numărul 2. Accesul la spectacol este GRATUIT, în baza unei rezervări obligatorii făcute prin email (miseenscenecluj@yahoo.com), prin telefon (0753-469-493) sau online: https://goo.gl/forms/x2azXFgNZnr0e9BN2

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă