13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăCulturăCinematograful Victoria este pregătit pentru noi spectacole și filme

Cinematograful Victoria este pregătit pentru noi spectacole și filme

Sala cinematografului a fost renovată pentru prima dată de la darea sa în funcţiune, în anii ’60, fiind modificată în totalitate. După finalizarea lucrărilor, în noua Sală a Unirii, cum se numeşte acum vechiul Cinema Victoria, se pot viziona atât filme, cât şi spectacole, dar se pot organiza şi alte activităţi culturale.

“Suntem puşi în situaţia fericită de a relua activitatea la fostul cinematograf Victoria, viitoarea Sală a Unirii. Este cea mai mare sală de spectacole din Moldova, în momentul de faţă, pentru că va avea în jur de 850 de locuri. În felul acesta vom putea face spectacole cu o participare mai numeroasă, dar vom reuşi să aducem şi nume din ce în ce mai proeminente din lumea artistică. Ea este modificată în totalitate. Vedeţi că a apărut o scenă, o gândim ca o sală de spectacol până când vom reuşi să reconstruim ceva aici, dar, desigur, având în continuare ideea de a avea sală de spectacol. Nu va fi doar pentru Ateneul din Iaşi, va fi o sală multifuncţională, care va putea da şi proiecţii cinematografice, dar care va putea aduna şi alte orchestre, filarmonici, care deja s-au anunţat pentru sfârşitul de an şi începutul anului viitor. S-a cheltuit o sumă destul rezonabilă pentru reabilitare, având în vederea mărimea acestei săli. Pentru anul viitor ne-am propus să luăm un sistem de proiecţie care va moderniza în totalitate modalitatea de difuzare a filmelor şi sperăm să avem cât mai mulţi spectatori”, a declarat primarul Mihai Chirica, în cadrul unei conferinţe de presă.

Pentru a efectua aceste schimbări, municipalitatea a trebuit să acţioneze în instanţă vechiul proprietar, RADEF.

“Cinema Victoria arăta aşa cum arăta întreaga reţea de cinematografe din România. Şi Iaşul este un caz fericit. Ne-am luptat mai bine de doi ani de zile în instanţă cu RADEF Bucureşti până ne-am obţinut cinematografele, aşa cum spune legea. O parte dintre ele le-au distrus. Cinematograful Tineretului am luat doar doi pereţi, restul a fost distrus, iar cinematograful Copou a fost vândut, ilegal spun eu. Legea spunea total altceva, dar probabil cineva va descoperi adevărul despre acea vânzare a cinematografului Copou care va ajunge în cele din urmă un supermarket, ca şi cum asta ne lipsea din oraş. Când l-am preluat, Cinematograful Victoria arăta jalnic. Nici acum nu putem spune că este extraordinar. A fost catalogat şi a fost o victorie, de asta se şi numea Victoria, a comunismului imediat după anii ’50 – ’60. A arătat de la început ca o plăcintă aşezată în centrul oraşului. Nu are niciun fel de abordare arhitecturală corectă faţă de centrul istoric al oraşului, dar, momentan, pentru funcţiunea de sală de spectacole este în regulă, urmând să vedem cine se va arăta interesat de a investi în zona centrală a oraşului şi mai departe să ne reconstruiască o sală de cinema modernă, de spectacole modernă”, a spus primarul Mihai Chirica.

Noua Sală a Unirii face parte din programul local de reabilitare a sălilor de spectacol demarat de municipalitate după preluarea celor trei cinematografe din oraş.

“În momentul de faţă, la cinematograful Dacia am terminat proiectul tehnic, la nivel de detalii de execuţie ne va costa 3 milioane de euro refacerea şi mărirea capacităţii sălii de spectacol din cartierul Dacia şi, de asemenea cinematograful Trianon, care este în proiectare în fază finală şi va fi reabilitat ca un moment istoric chiar dacă acum nu mai este, pentru că Partidul Comunist i-a distrus forma gotică întrucât nu corespundea tendinţelor politice de atunci. Îl vom reface după planurile originale şi va deveni cea mai mare sală de spectacole, cu 1.100-1.150 de locuri”, a spus primarul Mihai Chirica.

La rândul său, managerul Ateneului Naţional din Iaşi, Andrei Apreotesei, a declarat că “asistăm la un moment de normalitate”.

“Cred că de fapt asta ar fi trebuit să se întâmple cu cinematografele de stat după ’90. Din păcate, un ochi plânge, unul râde. Cel care plânge plânge că a trebuit să stăm 30 de ani, cel care râde râde pentru că avem doi ani de când s-au încheiat procedurile legale de preluare şi reuşim să redăm comunităţii cea mai mare sală din cele patru cinematografe pe care noi le-am preluat. Este o sală absolut normală pentru anul în care ne aflăm, o sală care respectă toate standardele de tehnologie, de confort şi siguranţă. Chiar şi aşa, ne aflăm la jumătatea drumului cu ea fiindcă vom mai avea nevoie de investiţii, că vorbim de sistemul de cinema, de climatizare, de faţada care cu siguranţă odată terminată Piaţa Centrală şi renovarea Palatului Braunstein şi a hotelului Traian, nu o să putem lăsa faţada cinematografului în felul acesta. Cel mai important este că putem să o redăm comunităţii în stare bună, în stare frumoasă”, a declarat Andrei Apreotesei, managerul Ateneului Naţional din Iaşi.

Potrivit acestuia, peste 5.000 de ieşeni şi-au achiziţionat deja bilete la cele 20 evenimentele care se vor desfăşura în luna decembrie la Sala Unirii.

Deschiderea mică a noului centru multifuncţional are loc în această seară. Vineri va fi organizată premiera piesei de teatru Harap Alb, un spectacol care se joacă cu casa închisă.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă