Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Centrul Cultural de Arte Lăzarea. Arta care a părăsit locurile consacrate artei

O parte dintre lucrările de artă plastică realizate în ani de zile în tabăra de creație de la Lăzarea vor fi expuse în perioada 16-31 octombrie în Sala „Constantin Brâncuși“ a Palatului Parlamentului.

Share

Maria Capelos 0 comentarii

Actualizat: 16.10.2018 - 16:36

Este vorba despre o expoziție selectată din colecția de 2.078 de lucruri aparținând Centrului Cultural de Arte Lăzarea, în care se regăsesc îmbinate trecutul și prezentul și care, în totalitatea lor, reprezintă tot ceea ce astăzi înseamnă taberele de creație de la Lăzarea.

Istoria acestei tabere a început în anul 1974, inițial participând artiști plastici români și maghiari, pentru ca, în timp, renumele taberei să atragă artiști din toată lumea. Peisajul natural de o frumuseţe aparte de la Lăzarea, tradiţiile locului, mănăstirea cu o atmosferă romantică, ruinele castelului, toate acestea s-au dovedit a fi surse de inspiraţie nu numai pentru cei care au simţit nostalgia Şcolii Băimărene, dar şi pentru cei – aproximativ 30 de creatori anual – care s-au perindat la Lăzarea, venind inițial din toate colţurile ţării. „Lumea închisă şi izolată de dinaintea revoluţiei nu a făcut posibilă deschiderea internaţională a taberei, dar putem să afirmăm că primul lot al creaţiilor provenite de aici oferă o imagine cuprinzătoare şi autentică a unei perioade importante a artei plastice din România. Crearea unei colecţii constante a însemnat şi garanţia longevităţii taberei. Pentru acest fapt, cei care au iniţiat această tabără şi-au propus chiar din primele zile păstrarea în cele mai bune condiţii a colecţiei (ceea ce a fost un scop greu de atins), ba mai mult, ei considerau că este importantă nu numai păstrarea lucrărilor, dar şi prezentarea lor într-o manieră demnă.”, spune Kolcsár Béla, managerul centrului.

Perioada confuză a anilor ’90 este definită de o oarecare ambivalenţă a valorilor, de o permanentă nevoie pentru deschidere către inovaţie şi de căutare de noi direcţii. Tabăra de creaţie devenise din ce în ce mai recunoscută pe plan internaţional, iar perioada de după revoluţie aducea cu sine şi apariţia unei noi generaţii, caracterizată printr-o continuă încercare a forţelor proprii, o continuă căutare a unei exprimări artistice proprii.

 

40 de ani de creație artistică

Expoziţia de acum conţine în mare parte creaţii care sunt familiare mai mult unui mediu muzeal, fiind vorba de genuri consacrate. Creaţiile efemere sunt reprezentate doar prin câteva fotografii sau câteva creaţii mutate aici special pentru această expoziţie, căci ele reprezintă parte integrantă a mediului de la Lăzarea. Sunt creaţii cu specific local care pierd din importanţă în cadrele de prezentare muzeală, fiind viabile doar în habitatul lor cultural şi natural original.
În 2014, tabăra de creaţie de la Lăzarea a sărbătorit 40 de ani de existenţă.

„Arta care a părăsit locurile consacrate artei, –cum ar fi galeriile sau muzeele – vrem să reintre acum pentru câteva săptămâni în locaţiile cu menirea de spaţii expoziţionale. Aceste opere au fost de fapt condensate, comprimate din nou într-un singur timp şi spaţiu pentru a sta la dispoziţia publicului larg, dar şi pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la importanţa prezervării, cunoaşterii temeinice, mai cuprinzătoare şi a popula-rizării acestei colecţii.”, continuă managerul Centrului Cultural și de Arte Lăzarea.

În 2014 în viaţa taberei de creaţie de la Lăzarea a urmat un moment de cotitură. Pe baza unor hotărâri judecătoreşti anterioare, castelul a fost restituit proprietarilor istorici, iar în urma lipsei de consens în privinţa soartei taberei, aceasta a fost pusă în situaţia de a se retrage în afara castelului. În pofida faptului că Centrul de Creaţie Lăzarea încă mai există, acesta şi-a restrâns şi şi-a diminuat mult activitatea. Totuşi există încă o colecţie! Este vorba de artă plastică de o valoare inestimabilă, un tezaur de mai mult de 2.000 de lucrări, care în ultimele decenii a stat, din păcate, mai mult în diferite spaţii de depozitare.

Citește totul despre:

#arta #expoziție #lazarea

Comentarii

loading...