Tudor Ganea, invitat la Festivalul European de Debut

Un scriitor român la Festivalul Internațional de Debut de la Budapesta

Share

Maria Capelos 0 comentarii

Actualizat: 21.04.2017 - 18:29

Cea de-a XXIV-a ediție a Festivalului European de Debut, se desfășoară în perioada 20-23 aprilie în cadrul Festivalului Internațional de Carte de la Budapesta.

 

Sâmbătă, 22 aprilie, tânărul scriitor român Tudor Ganea va vorbi despre romanul său de debut “Cazemata”, apărut la Editura Polirom. El a fost recompensat pentru acest roman cu Premiul “Tânărul prozator al anului 2016”, acordat în cadrul Galei Tinerilor Scriitori și Premiul pentru Debut la Premiile Observator cultural, ediția 2017.

Mohorâta, amenințătoare, asemenea unui monstru preistoric, vechea cazemată germană stă încă în picioare pe faleză. Un tânăr marginal ce-și duce veacul prin tunelele despre care se spune că o leagă de mare e găsit fără viață pe cupola ei, cu trupul brăzdat de tăieturi. Trei muncitori de pe șantierul unui bloc ce urmează să fie înălțat peste cazemată dispar fără urmă unul după altul. Inspectorul Adamescu este infiltrat în zonă pentru a ancheta sub acoperire straniile evenimente. Sub pojghița realității mizere a unui mic cartier de la malul mării, tânărul polițist descoperă o lume fabuloasă, populată de personaje ca Olube, Borhot, Litoi, Baban, Turcoaica, femeia fără vârstă, sau Coco, proxenetul fără buze. Povestile lor fantastice conturează treptat istoria bătrânei fortificații, asupra căreia pare să plutească un blestem și a cărei influență asupra lumii ce o înconjoară este departe de a fi luat sfârșit.
 „Din momentul în care necunoscutul Tudor Ganea a dat gata cea de a doua povestire consecutivă (și impecabilă) la Cursul de scriere creativă, am avut o revelație. Tonul sigur, stapînirea cuvintelor, complicația clară și subtilă a subiectului, viteza cu care patina pe suprafața alunecoasă a textului, fără să cadă în ridicol sau emfază, senzația de plin și gol pe care izbutea s-o transmită, amestecînd timpurile, realitatea, amănuntele, mi-au spus că am de a face cu un fenomen. Tudor Ganea e stăpînul unui domeniu. Și-a construit o lume fantastică, dar pipăibilă și recognoscibilă, pînă în momentul în care misterul tulbură apele, în perimetrul Constanței și al mării. Acolo se plimbă, fără să perceapă realitatea înconjurătoare și fără să elibereze secrete întunecate, personaje memorabile. Fiecare are o identitate precisă, fiecare are o poveste care trebuie spusă – deși nu o să știi niciodată care e adevărul adevărat. Acest debut ar trebui notat de critică în carnețelul de bal. E un mare talent.”, spune Florin Iaru despre scriitorul debutant Tudor Ganea.
 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...