11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialTrupul lui Pablo Neruda a fost reînhumat pe țărmul Oceanului Pacific

Trupul lui Pablo Neruda a fost reînhumat pe țărmul Oceanului Pacific

Rămăşiţele pământeşti ale lui Pablo Neruda au fost reînhumate pe țărmul Oceanului Pacific, în grădina casei sale din Isla Negra, pe coasta centrală chiliană, relatează EFE citată de Agerpres.

Acum trei ani, trupul scriitorului fusese exhumat pentru a clarifica dacă poetul a fost asasinat în timpul dictaturii lui Augusto Pinochet.

Ceremonia a avut loc în prezenţa unui grup restrâns de rude. Sicriul acoperit cu drapelul chilian şi un buchet de trandafiri albi a fost purtat prin grădina în care poetul a compus atâtea versuri memorabile. 

“Pentru noi nu este vorba de o înhumare. A se întoarce aici, în faţa mării, nu înseamnă a muri, ci a trăi”, a declarat EFE Raúl Bulnes, preşedintele Fundaţiei Neruda. 

Primele funeralii ale poetului la Santiago de Chile, într-o zi cenuşie de 25 septembrie 1973, au devenit unul din primele acte politice împotriva dictaturii. Cei care îl însoţeau atunci pe ultimul drum au început să intoneze “Internaţionala”. 

Oceanul Pacific, atât de prezent în versurile sale, a prezidat întoarcerea marelui poet la malul său, într-un moment în care este pe cale să se încheie investigaţia care încearcă să clarifice circumstanţele morţii sale. 

A existat suspiciunea că Pablo Neruda, care a murit la 12 zile după lovitura de stat dată de Augusto Pinochet care l-a îndepărtat pe Salvador Allende în anul 1973, ar fi putut fi otrăvit. 

Cauza oficială a decesului a fost cancer de prostată, dar dosarul său medical se spune că ar fi dispărut. Laboratoarele din Canada şi Danemarca analizează ADN ‘stafilococului auriu’, un microorganism rezistent la penicilină, descoperit în osemintele lui Neruda, pentru a determina dacă bacteria se afla în corpul poetului înainte de a fi internat la spital. 

Enigma ar putea fi elucidată săptămâna viitoare, totuşi surse apropiate anchetei au asigurat EFE că este aproape imposibil să se determine cum şi în ce împrejurări a ajuns bacteria în organismul poetului. 

Rodolfo Reyes, unul din nepoţii săi a declarat că cineva i-ar fi putut inocula bacteria lui Neruda, pentru a-i grăbi moartea la Clinica Santa Maria din Santiago’, un spital supravegheat de regimul militar. 

Marţi, fără să fi fost încă elucidate cauzele morţii sale, Neruda s-a întors definitiv la Isla Negra, în grădina reşedinţei sale cu vedere spre mare, alături de rămăşiţele ultimei sale soţii, Matilde Urrutia.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă