Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Lansare de carte: "În două lumi" de Viorica Răduţă

Vineri a avut loc lansarea romanului "In doua lumi" scris de Viorica Raduta. La evenimentul de lansare au participat poeta Simona Grazia Dima, Radu Aldulescu, Felix Nicolau si Eliza Macadan. "In doua lumi" este un roman criptic, acid ...

Share

Andra Dumitru 0 comentarii

22.04.2013 - 11:41

Vineri a avut loc lansarea romanului "In doua lumi" scris de Viorica Raduta. La evenimentul de lansare au participat poeta Simona Grazia Dima, Radu Aldulescu, Felix Nicolau si Eliza Macadan.

"In doua lumi" este un roman criptic, acid si tandru totodata. Romanul nu este doar povestea unui liceu contemporan sau cea a unei femei singure – prizoniera, zi dupa zi, a visului si a lumii reale –, ci si preambulul unui viitor crud, dezumanizant plasat sub lentila ubicua a camerelor video. Supravegherea continua anihileaza personalitatea, modifica individul, alienindu-l; propria imagine in miscare, gesturile, vorbele devin instrumente perfide de identificare, clasificare, autodenunt, reprimare.

„După cum şi-a obişnuit cititorii deja din cărţile anterioare, Viorica Răduţă practică şi în romanul de acum o proză a infrarealităţii în care, plecând de la înregistrarea acută şi, pe alocuri, nu lipsită de umor a cotidianului imediat, perceput în banalitatea şi repetitivitatea sa, naraţiunea antrenează semne bizare, amintirea şi visul (între care graniţa e voit imprecisă), însă nu cu scopul evaziunii, ci cu acela, contrar, de a se adânci într-o lume grea, magmatică şi terifiantă, care dă în vileag obsesii, temeri şi precare încercări de vindecare, crescute, mai toate, din spaima omniprezentă a morţii. Cu siguranţă, o lume fantasmală care se distinge", a spus criticul Sanda Cordoş.

"Viorica Raduta, scriitoare cu o vointa de creatie neobisnuita, incearca sa treaca dincolo de limitele pe care le propun obisnuintele creatorului ascultator. Vrea sa fuga din formulele consacrate, desi traieste constringerea pe care o propune un proiect cultural: este un profesor de literatura, si nu o amazoana a avangardei. Romanul « In doua lumi » are in centrul lui o profesoara de literatura, o scoala, o familie – o axa a literaturii traditionale care ne poate aminti, pe o pagina sau alta, de un model. Dar iesirea din model, felul neobisnuit de asumare a modelului, „inghitirea” lui de imaginarul care are alte legi, alte repere, alte cai ne amintesc si de alte carti ale Vioricai Raduta. Si de incercarea de a se situa altfel fata de omul traditional, cel care isi traieste capacitatea de a visa. De a-si defini nu odiseea, ci oniriada", a afirmat Cornel Ungureanu.

Viorica Raduta a debutat in 1998 cu volumul de versuri Patimi dupa mine. Au urmat: Lipsa la psalmi (2000), Al 13-lea Iov (2003), Cind amintirile, corpuri subtile (2007), Viata de apa de uscat (2008), Cam toti murim (2010). A publicat romanele: Inainte de exod (1998), Irozi (2001), Hidrapulper (2007), In exod (2008), Mamamea moarte (2008); volumele de eseuri: Graalul fara Graal (2002), Interpolari si interpolari (2007). Colaborari cu poezie, proza, cronici la revistele Acolada, Ateneu, Arges, Familia, Luceafarul, Prosaeculum, Spatii Culturale, Viata Romaneasca etc. Este membra a USR, filiala Bucuresti.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...