Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Japonia şi marea sa literatură

Astăzi, la ora 19.00, va avea loc, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, o seară japoneză dedicată scriitorului Yasushi Inoue şi lansării nuvelei „Puşca de vânătoare“. Opera lui Yasushi Inoue cuprinde peste ...

Share

[email protected] 0 comentarii

23.04.2013 - 20:34

Astăzi, la ora 19.00, va avea loc, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, o seară japoneză dedicată scriitorului Yasushi Inoue şi lansării nuvelei „Puşca de vânătoare“.

Opera lui Yasushi Inoue cuprinde peste patruzeci de romane, optzeci de nuvele, un mare număr de proze scurte, mai multe volume de poezii, eseuri şi însemnări, jurnale de călătorie, volume de estetică şi critică literară. S-a impus ca prozator abia la vârsta de 42 de ani, cu impresionantele nuvele „Puşca de vânătoare“ şi „Lupta de tauri“.

Tradusă pentru prima dată din japoneză de Angela Hondru, „Puşca de vânătoare“ este o proză poetică devenită clasică, de o intensitate emoţională extremă, în care însingurarea orientală nu poate fi atinsă nici de iubire şi nici de moarte. Revista „Lire“ aprecia „Puşca de vânătoare“ ca fiind: „O proză delicată ca o petală de cireş, o operă fantomatică ce alunecă deasupra aparenţelor lucrurilor pentru a le pătrunde mai bine misterul. Yasushi Inoue este scriitorul cel mai limpede şi enigmatic al literaturii secolului XX“.

În cadrul serii japoneze va avea loc şi o prezentare de chimonouri create de Laura Karaman: chimono din mătase, stil Iromuji, folosit în general la ceremonia ceaiului; chimono mon-tsuki, stil formal de chimono ce are mon - însemnele familiei - imprimat pe spate în zona cefei; chimono de nuntă vechi de peste 100 de ani, cusut cu fir de aur; chimono în stil houmongi, pictat manual, şi yukata, îmbrăcăminte neoficială din Japonia.

Laura Karaman este licenţiată în design vestimentar în cadrul Universităţii de Arte Bucureşti, specialitatea Modă. Preocupată de cultura şi tradiţia japoneză, a creat împreună cu Cristiana Buzilă conceptul vestimentar al brandului Tenshin. Volumul „Puşca de vânătoare“ apare în colecţia „Raftul Denisei“, colecţie coordonată de Denisa Comănescu la Editura Humanitas Fiction. Invitaţi la dezbatere sunt: Angela Hondru, cunoscut niponolog, Elisabeta Lăsconi, critic literar, şi Şerban Georgescu, coordonatorul Centrului de Studii Româno-Japoneze din cadrul Universităţii Româno-Americane din Bucureşti. Moderatorul întâlnirii este Raluca Popescu, redactor-şef al Editurii Humanitas Fiction.

 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...