22 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialIsraelul, ţară invitată de onoare la Bookfest 2016

Israelul, ţară invitată de onoare la Bookfest 2016

Şase autori, nume de primă mărime ale pieţei de carte din Israel, vor veni la cea de-a XI-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, ce va avea loc la Romexpo în perioada 1-5 iunie. Aceştia sunt: Zeruya Shalev, Fania Oz-Salzberger, Meir Shalev, Dror Mishani, Rony Oren şi Gil Hovav.

„Ne-am dorit de mult timp ca Israelul să accepte statutul de ţară invitată de onoare a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, considerăm Israelul drept parte din cultura europeană“, a declarat Grigore Arsene, preşedintele Asociaţiei Editorilor din România, într-o conferinţă de presă.

La rândul său, Excelența Sa doamna Tamar Samash, ambasadoarea Israelului în România, a mărturisit bucuria de a reprezenta ţara invitată la cel mai important salon de carte din România: „Prețuim oportunitatea de a continua familiarizarea publicului român cu literatura noastră și ocazia de a face cunoștință cititorilor ori, în unele cazuri, de a-i reuni cu figuri binecunoscute din lumea israeliană a autorilor“.

Scriitorii invitaţi

Zeruza Shalev este una dintre cele mai importante scriitoare israeliene ale momentului, un nume care s-a impus cu succes şi pe piaţa de carte din România, romanele sale traduse la Editura Polirom fiind primite cu entuziasm atât de critici, cât şi de cititori.

Fania Oz-Salzberger (foto), fiica faimosului scriitor israelian Amos Oz, este istoric şi una dintre cele mai respectate personalități israeliene de astăzi, atât din sfera culturii, cât și din cea a spațiului politic, cunoscută publicului românesc datorită volumului “Evreii şi cuvintele“ (ediţia în limba română a apărut la Editura Humanitas Fiction), semnat împreună cu Amos Oz.  Meir Shalev e un autor de succes de cărţi pentru copii şi unul dintre cele mai respectate nume din jurnalismul israelian contemporan. Cea mai cunoscută carte a sa, “Roman rusesc“ (ediţia în limba română a apărut la Editura Univers) se află pe lista celor mai bine vândute 5 romane israeliene ale tuturor timpurilor.

Dror Mishani  este un cunoscut autor de romane poliţiste, editor, traducător şi literat, specializat în istoria literaturii poliţiste, cunoscut fanilor acestui gen datorită ediţiei în limba română a romanului său de debut, „Dispariţia,“ publicat de Editura „Trei“.

Gil Hovav este unul dintre cei mai cunoscuţi jurnalişti culinari, apreciat nu doar în Israel, ci în toate ţările în care cărţile sale au apărut în traducere.

Rony Oren este unul dintre cei mai îndrăgiţi şi mai premiaţi animatori din lume: autor a peste 500 de filme de animaţie, difuzate în peste 80 de ţări, în reţele cunoscute precum PBS, ABC, Disney Channel, BBC sau Channel 4.

Editorii români ai scriitorilor israelieni

Referindu-se la participarea Israelului ca ţară invitată la Bookfest, Denisa Comănescu, director general al Editurii Humanitas Fiction, a declarat: „Mă bucură faptul că istoricul Fania Oz-Salzberger va veni la București să lansăm împreună noul roman-capodoperă «Iuda» al celui mai important scriitor israelian din ultima jumătate de veac, Amos Oz, căruia i-am dedicat o serie de autor, și să discutăm despre incitantul volum «Evreii și cuvintele», aflat deja la a doua ediție, o lectură esențială nu numai pentru cei interesați de istoria și înțelepciunea evreiască, ci și pentru cititorii pasionați de eseuri culturale care păstrează echilibrul între efervescența ideilor și exprimarea ponderată a acestora“.

La rândul lui, Bogdan-Alexandru Stănescu, director editorial al Editurii Polirom, a spus: „Nu poți înțelege lumea de azi dacă nu-i citești pe David Grossman, Amos Oz sau Zeruya Shalev. Sunt scriitori care aduc meseriei lor ingredientul pe care confrații lor occidentali l-au pierdut de mult, sub apăsarea comercialului: eroismul. A fi scriitor autentic în Israelul acestor ani este un act eroic. Mă bucur că Israel e ţara invitată de onoare la Bookfest 2016!“.

Iar Alexandru Marinescu, directorul Editurii Hasefer, a declarat:  „Faptul că Israelul este invitat de onoare la Bookfest ajută Editura Hasefer să-și integreze oferta în cadrul mult mai generos al culturii evreiești, în general, și israeliene, în particular. Este un mod de a pune cărțile publicate de noi pe un raft unde se află numeroase tomuri care, împreună, alcătuiesc o perspectivă mai cuprinzătoare asupra filozofiei și religiei iudaice, a literaturii evreiești clasice și contemporane, inclusiv a scriitorilor evrei de limbă română. Se închide cu succes un cerc în care revenim și la București, la Bookfest, în fața cititorilor interesați de spiritualitatea iudaică, așa cum o facem și la fiecare ediție a Târgului de Carte de la Ierusalim“.

Participarea Israelului se va desfăşura sub motto-ul „Never Stop Dreaming“ şi va prilejui publicului român întâlnirea cu nume de primă mărime ale literaturii israeliene contemporane. Standul Israelului, realizat cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe din Israel şi al Camerei de Comerţ şi Industrie România-Israel, va fi amplasat în Pavilionul C4. La stand, cei interesați vor putea găsi o bogată ofertă de cărți în limba ebraică, precum și ediții în limba română ale unor cărți israeliene cunoscute.    

Cele mai citite

Azi încep depunerile de candidaturi pentru alegerile locale

Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de astăzi până pe 30 aprilie, ora 23:59, să depună...

Azi încep depunerile de candidaturi pentru alegerile locale

Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de astăzi până pe 30 aprilie, ora 23:59, să depună...

Ajutorul promis Israelului, dar și Ucrainei ar putea fi votat în Congresul SUA

În timpul unei convorbiri telefonice de duminică între președintele Joe Biden și liderii Congresului, a existat un „acord” privind ajutorul rapid atât Israelului, cât...
Ultima oră
Pe aceeași temă