Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Cum este recuperată biografia lui Zevedei Barbu

Una dintre cele mai interesante figuri ale exilului românesc, Zevedei Barbu, a căzut azi în uitare. Însă biografia marelui psiholog, sociolog și filosof a început să fie recuperată de cercetătorii de la Universitatea „Babeș-Bolyai“.

Share

Claudiu Padurean 0 comentarii

Actualizat: 16.11.2014 - 21:22

Psihologul român a fost una dintre cele mai importante voci ale exilului, însă în prezent este aproape uitat.

Una dintre cele mai interesante figuri ale exilului românesc, Zevedei Barbu, a căzut azi în uitare. Însă biografia marelui psiholog, sociolog și filosof a început să fie recuperată de cercetătorii de la Universitatea „Babeș-Bolyai“.

Dintr-o gospodărie ardelenească în marile universități ale Europei

Zevedei Barbu s-a născut în anul 1914, în satul Reciu, azi în județul Sibiu. Numele său a fost ales de tatăl său, Marcu Barbu, dintr-un calendar vechi, după cum mărturisea marele savant, într-o notă autobiografică. Zevedei Barbu a absolvit gimnaziul și liceul la Orăștie, apoi a devenit student al Universității din Cluj. Aici, el a devenit unul dintre colaboratorii filosofului Lucian Blaga, precum și al psihologului Nicolae Mărgineanu, alături de care a petrecut și primii ani ai refugiului la Sibiu. Zevedei Barbu a obținut un doctorat în psihologie în anul 1941. În perioada 1942 – 1944, Barbu Zevedei a fost închis la Caransebeș, pentru că s-a opus lui Ion Antonescu și pentru că ar fi făcut politică de stânga. În anul 1944, el a fost eliberat și a acceptat, apoi, din 6 martie 1945, să lucreze cu Guvernul condus de Petru Groza, alături de alți intelectuali ardeleni, pentru a obține retrocedarea Transilvaniei de Nord. Zevedei Barbu a fost numit atașat cultural al Legației României la Londra. În anul 1948, după lovitura de stat bolșevică ce a proclamat Republica Populară Română, el a demisionat și a cerut azil politic în Anglia. Zevedei Barbu a început o nouă carieră universitară, în exil. În anul 1949, Zevedei Barbu a devenit doctorand al Universității din Glasgow. Teza sa de doctorat este ”Psihologia Nazismului, a Comunismului și a Democrației”. În anul 1961, el a revenit, de data aceasta ca profesor, la Universitatea din Glasgow, iar din 1976 a început să predea în Brazilia. Marele savant român a murit în anul 1993, în Brazilia.

Omagiu public

Acum, personalitatea lui Zevedei Barbu este omagiată la Universitatea din Cluj. Școala Doctorală de Relații Internaționale și Studii de Securitate și Facultatea de Istorie și Filozofie din cadrul Universității „Babeș Bolyai” din Cluj Napoca organizează, în colaborare cu Universitatea „Johns Hopkins” din SUA și Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad Conferința internațională „Centenar Zevedei Barbu”.

Lucrările vor fi deschise de prof. univ. dr. Ovidiu Ghitta, decanul Facultății de Istorie și Filozofie din cadrul UBB, în prezența unor numeroase personalități ale mediului academic, cercetători și renumiți profesori universitari din țară și străinătate, studenți, masteranzi, doctoranzi și postdoctoranzi ai Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca, care vor dezbate activitatea și opera marelui intelectual Zevedei Barbu.

Cea de-a doua zi a lucrărilor este dedicată unei mese rotunde, care va fi moderată de Michael Finkenthal și Lucian Nastasă-Kovács, unde vor fi analizate operele filosofului, sociologului și psihologului Zevedei Barbu.

Memorie. Demers recuperator

Prof. univ. dr. Lucian Năstasă-Kovács, directorul Școlii Doctorale de Relații Internaționale și Studii de Securitate din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, a declarat că: „Din nefericire, a trebuit să așteptăm un centenar, o aniversare, pentru a putea readuce în conștiința publică românească un intelectual de talia lui Zevedei Barbu. Cunoscut la noi mai mult prin faptul că a fost asistentul lui Lucian Blaga, în apusul Europei, dar și pe continentul sud-american, Zevedei Barbu a creat veritabile școli sociologice, a pus în discuție – poate ca nimeni altul – raportul dintre socialism și democrație. Toți cei care vor participa la această conferință vor întâlni nu doar exegeți ai operei lui Zevedei Barbu, ci vor afla și o mulțime de informații inedite despre viața ilustrului gânditor care, prin vitregia soartei, a cunoscut exilul”.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...