Celebrul roman ”Să ucizi o pasăre cântătoare” a fost exclus din lista de lecturi pentru clasa a opta în statul Mississippi

Romanul ”Să ucizi o pasăre cântătoare”, de Harper Lee, a fost exclus din lista de lecturi pentru clasa a opta într-un district şcolar din statul american Mississippi, din cauză că acesta conţine un limbaj care îi deranjează pe unii cititori.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 16.10.2017 - 22:08

Romanul ”Să ucizi o pasăre cântătoare”, de Harper Lee, a fost exclus din lista de lecturi pentru clasa a opta într-un district şcolar din statul american Mississippi, din cauză că acesta conţine un limbaj care îi deranjează pe unii cititori, informează, luni, The Guardian citat de News.ro.

”Au fost înregistrate plângeri în legătură cu acest roman. Acesta conţine un limbaj care deranjează o parte din cititori, iar noi putem preda aceeaşi lecţie, folosind alte cărţi. Romanul se află în continuare în biblioteca noastră. Însă, vor folosi o altă carte pentru cursul clasei a opta”, a spus Kenny Holloway, vicepreşedinte al consiliului şcolilor din Biloxi, din statul american Mississippi, pentru The Sun Herald.

Un mesaj publicat pe site-ul şcolilor din Biloxi arată că romanul ”Să ucizi o pasăre cântătoare” învaţă elevii că empatia şi compasiunea nu depind de rasă şi educaţie.

Publicat în anul 1960, romanul scris de Harper Lee, recompensată cu un premiu Pulitzer, tratează problema inegalităţii rasiale dintr-un oraş mic din statul american Alabama, după ce o femeie ar fi fost violată de un bărbat de culoare, care este judecat pentru acest lucru. Romanul a fost vândut în peste 40 de milioane de exeplare şi a fost adaptat într-un film, în 1962, care a câştigat trei premii Oscar.

Un e-mail trimis publicaţiei The Sun Herald de un cititor îngrijorat arată că decizia conducerii şcolii a fost generată de folosirea cuvântului ”nigger” în acest roman.

”Cred că acesta este unul dintre cele mai tulburătoare exemple de cenzură despre care am auzit”, a spus cititorul. 

Romanul ”Să ucizi o pasăre cântătoare” a mai fost eliminat anterior din programa unor şcoli, în 2016, în statul american Virginia, din cauza plângerii depuse în instanţă de un părinte care a acuzat limbajul rasist folosit de anumite personaje în această carte. 

Harper Lee a murit anul trecut, la vârsta de 89 de ani, după descoperirea şi publicarea controversată a unui al doilea roman, ”Du-te şi pune un străjer/ Go Set a Watchman”, care prezintă evenimente care au loc după cele prezentate în volumul ”Să ucizi o pasăre cântătoare”. 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...