Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Caravana celor 100 de filme vine la Oradea Summer Film

Caravana celor 100 de filme vine la Oradea Summer Film

Echipa ARTIS Iași face cea de-a treia aniversare de jumătate de secol pentru filmul „Reconstituirea” Invitată specială: actrița Ileana Popovici

Share

COMUNICAT DE PRESA 0 comentarii

Actualizat: 30.07.2018 - 18:45

Centenarul Filmului Românesc staționează pentru trei zile la Oradea. În perioada 3-5 august, caravana celor 100 de filme inițiată de către două asociații de la Iași și Chișinău, va fi inclusă în programul festivalului Oradea Summer Film. În toate cele trei zile, în Parcul Cetății Oradea, de la ora 21.00, vor fi proiectate trei filme românești. Invitații speciali sunt și consultanții proiectului: criticul de film Irina-Margareta Nistor și actrița Ileana Popovici.  Discuțiile sunt moderate de echipa Artis Iași, coordonată de managerul de proiect pe zona România  - Andrei Giurgia.

 

ORADEA - PE HARTA CENTENARULUI FILMULUI ROMÂNESC

Evenimentele sunt realizate cu sprijinul Primăriei Oradea și al Asociației de promovare a turismului din Oradea și regiune.

„La Oradea am găsit o deschidere interesantă către filmul românesc, din primul moment în care am făcut propunerea. Ne bucurăm ca după ce am făcut lansarea oficială de care filmul Reconstituirea n-a avut parte la vremea lui, să putem realiza a treia gală pentru acest film. De când am realizat racordul cu acest film la Serile Filmului Românesc la Iași, acum trei ani, nu l-am mai lăsat, pentru că avem de-a face cu o bijuterie filmică, semnată de cel care a fost Lucian Pintilie” spune Andrei Giurgia, manager proiect România.

„Suntem bucuroși ca în cadrul evenimentului Oradea Summer Film să avem invitată caravana Centenarului Filmului Romanesc, cu sprijinul cărora vom reuși să aducem la Oradea trei dintre filmele importante ale cinematografiei românești, apreciate și premiate în festivalurile de film din Europa, dar nu numai. Ne face o deosebită plăcere să avem alături de noi două invitate ca Irina Margareta Nistor și Ileana Popovici, care ne vor ajuta să înțelegem filmele din weekendul filmului românesc. Acesta va fi primul weekend din cele patru ale Festivalului Oradea Summer Film”, declară Mihai Jurca, Directorul executiv al Asociației pentru promovarea turismului din Oradea și regiune.

 

Programul Centenarului Filmului Românesc în cadrul Oradea Summer Film

- „Moartea domnului Lăzărescu”, 3 august, ora 21.00, Parcul Cetății Oradea, Invitată: Irina-Margareta Nistor

- „Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu”, 4 august, ora 21.00, Parcul Cetății Oradea, Invitată: Irina-Margareta Nistor
- „Reconstituirea”, 5 august, ora 21.00, Parcul Cetății Oradea, Invitată: Ileana Popovici

 

Intrarea la proiecții este liberă.

 

DESPRE FILME

Moartea domnului Lăzărescu (2005)

     Un bătrân pensionar de 63 ani, domnul Lăzărescu, locuiește într-un apartament, doar cu cele 3 pisici ale sale. Într-o seară se simte rău și cheamă salvarea, dar aceasta apare după câteva ore. Între timp, cheamă ajutorul vecinilor care îl ajută cu câteva medicamente. La spital este suspectat de cancer de colon, dar ajunge să fie neglijat, iar medicii și personalul spitalului îl consideră un alcoolic. Este trimis de la un spital la altul, fiecare încercând să scape de el cât mai repede.
      Modul în care a fost făcut filmul, mișcările de camere tremurate și cadrele lungi, implică spectatorul și îl ține cu sufletul la gură în timp ce personajul luptă împotriva morții.

Trailer, aici.

 

Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu (2010)

          Andrei Ujică a urmărit o formulă de documentar-eseu cu totul aparte: în majoritatea lor covârşitoare, filmul este constituit din imagini oficiale, cadre sau frânturi de sunet  surprinse în timpul pregătirii diverselor filmări oficiale. Actul de creație al acestui film a fost o muncă de selectare din tonele de peliculă şi bandă magnetică acele imagini care ar ști să exprime cel mai puternic şi esenţializat profilul reflexiv al lui Nicolae Ceauşescu pe care regizorul, ca artist al imaginii, încerca să-l surprindă. Experienţa vizionării acestui film se distinge prin valenţe catharctice multiple, de la declanşarea unor obligatorii procese de conştiinţă, până la exorcizarea sumedeniei de traume lăsate în sufletele milioanelor de victime.

Vizioneaza trailer aici.

 

Reconstituirea (1971)

Filmul care în acest an împlinește 50 de ani de la filmări, Reconstituirea este un operă de artă curată, cu accentul pus pe tragedia individuală a personajelor. O reconstituire a unui fapt antisocial se transformă într-o realitate tragică, faţă de care toate personajele (cu o singură excepţie) se dovedesc indiferente. Filmul trebuia să incrimineze un comportament huliganic, dar şi-a depăşit condiţia şi a devenit o operă despre caracterul animalic al oamenilor, care îi calcă cu indiferenţă în picioare pe semenii lor. Catalogat drept anti-comunist, filmul a fost interzis imediat după apariție, dar a reapărut pe marele ecrane pentru că s-a afirmat ca o bijuterie cinematografică.Pelicula a fost aleasă drept cel mai bun film românesc din toate timpurile de către Asociația Criticilor Români de Film.

Trailer, aici.

Comentarii

loading...