13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăCulturăBalcic, tărâmul bulgăresc unde românii se simt ca acasă

Balcic, tărâmul bulgăresc unde românii se simt ca acasă

Prețurile mult mai accesibile, la o calitate superioară celei din țara noastră, îi determină pe români să prefere Bulgaria pentru a se bucura de atmosfera liniștitoare a mării. „România liberă” vă prezintă, astăzi, una dintre atracțiile turistice din Bulgaria în care te poți simți ca acasă, deși ești într-o țară străină. Este vorba despre orașul-stațiune Balcic.

Limba română, la mare preț

Orașul Balcic este o stațiune cu adevărat primitoare pentru orice român care dorește să își petreacă vacanța în afara țării. Unul dintre cele mai plăcute lucruri este confortul de a putea comunica aproape în orice situație în limba română. La restaurante, meniurile sunt trecute în română, iar majoritatea ospătarilor pot purta o conversație fără nicio problemă.

În plus, prețurile sunt mai mult decât accesibile. O masă care să cuprindă o supă, fructe de mare sau orice alt fel principal, un desert și o băutură ajunge să coste între 20 și 30 de leva, adică între 40 și 60 de lei. Așadar, este o sumă mult mai mică decât în stațiunile de lux de pe litoralul românesc și mult mai mică decât în marile orașe din țara noastră, iar satisfacția unui festin delicios și consistent este la locul ei.

Inclusiv vânzătorii de la standurile turistice vorbesc în limba română și sunt dispuși să accepte plata suvenirurilor în lei. Mai mult decât atât, cursul valutar pe care îl propun este mai avantajos decât cel oferit de băncile din România sau de casele de schimb valutar. Dacă în România un leva se poate cumpăra cu aproximativ 2,5 lei, vecinii noștri se mulțumesc cu doar 2 lei pentru moneda lor națională.

Vin din trandafiri și țuică de pepene

Chilipirurile sunt cât mai diversificate, de la căni cu Nicolae Ceaușescu, până la felicitări cu Regina Maria. Inclusiv microbiștii pot să își cumpere fulare cu echipe celebre din Europa precum Real Madrid, Barcelona sau Bayern Munchen. Pentru cei care vor să se bucure de specificul bulgăresc, există dulciuri precum caramelul sau rahatul. Tot în Balcic, turiștii pot degusta gratuit mai multe băuturi specifice Bulgariei, cel mai celebru fiind vinul din trandafiri.

Chiar dacă oferă suficiente pahare gratuite, afacerea merge pe cinste în special datorită doamnelor care nu pot rezista aromelor tandre ale florii dragostei. De cealaltă parte, bărbații se orienteză spre ceva mai puternic, țuica de pepene galben fiind printre preferințele de top ale reprezentanților „sexului puternic”.

Regina Maria, iubită de români, „valorificată” de bulgari

Printre cele mai frumoase atracții turistice ale localității Balcic se numără și castelul Reginei Maria. Deși este una dintre personalitățile cele mai îndrăgite ale poporului român, se pare că bulgarii ne-au depășit inclusiv la acest capitol. În timp ce palatul din Mamaia  al Reginei arată mai mult ca o casă pierdută în timp, reședința uneia dintre cele mai importante femei din istoria României a fost menținută de bulgari ca o adevărată bijuterie.

Mobilierul de epocă, numeroase tablouri și relicve colecționate de soția Regelui Ferdinand sunt doar câteva dintre obiectele care pot fi admirate de vizitatorii castelului, pe lângă fațada îngrijită, demnă de un astfel de monument istoric. Peisajul maritim se asocieză minunat cu reședința Reginiei, atât din interiorul palatului, cât și din exteriorul acestuia.

Sunetul mării, îmbinat cu imaginea castelului, poate sensibiliza orice persoană, de la un poet romantic, până la un om de rând. Nu este de mirare, de altfel, de ce o femeie profund dedicată frumuseții artei precum Regina Maria a ales Balcic pentru a-și construi una dintre reședințe. Pe lângă imaginea luminoasă oferită de o Mare Neagră valorificată la adevăratul ei potențial, iubitorii de natură se pot bucura și de diversitatea din grădina botanică din Balcic.

După încântarea vizuală cu flori precum trandafirii și lalele din preajma castelului, turiștii se pot bucura de o varietate de nu mai puțin de 3.000 de specii de plante pe care le pot contempla în liniște, în grădina botanică.

 

Cele mai citite

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...
Ultima oră
Pe aceeași temă