10.4 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăCulturăAşezămintele I.C. Brătianu vor fi restaurate prin Compania Națională de Investiții

Aşezămintele I.C. Brătianu vor fi restaurate prin Compania Națională de Investiții

Aflată în centrul Bucureștiului, clădirea este emblematică pentru istoria și cultura țării. Imobilul se află în prezent într-o stare avansată de degradare, întrucât nu au mai fost făcute reparaţii, iar expertiza tehnică realizată în cursul acestui an relevă faptul că structura de rezistenţă este în pragul prăbuşirii parţiale sau totale. Odată cu trecerea timpului şi ca urmare a lipsei unei întreţineri minimale, a acţiunii intemperiilor, a deteriorărilor de natură mecanică, au apărut degradări de profunzime.

De aceea, ministrul culturii Bogdan Gheorghiu, în dialog cu ministrul lucrărilor publice, dezvoltării și administrației Ion Ștefan și cu suportul premierului Ludovic Orban, a propus ca restaurarea acestui imobil să fie inclusă în Programul național de construcții de interes public sau social, derulat prin intermediul Companiei Naționale de Investiții „C.N.I.” S.A.

Estimările realizate de Biblioteca Națională a României, în administrarea căreia se află „Aşezămintele I.C. Brătianu”, şi ale Ministerului Culturii, bazate pe investiţii similare, având în vedere și deteriorările structurale grave, indică faptul că serviciile de proiectare, obţinerea avizelor şi lucrările de intervenţii s-ar putea ridica la peste 8 milioane de euro. 

„Întregul ansamblu al Așezămintelor Brătianu din București trebuie redat circuitului cultural cât mai repede. Pentru început vom aloca, din bugetul Ministerului Culturii, 200 mii lei pentru reparații urgente la acoperiș, pentru a evita accentuarea degradării imobilului. Este responsabilitatea noastră să găsim soluții pentru restaurarea acestei bijuterii a arhitecturii interbelice și să o redeschidem publicului. Voința brătienilor a fost aceea de a organiza acolo o bibliotecă la dispoziția publicului și așa avem de gând să facem, pe lângă alte activități pe care le-am putea desfășura în acest spațiu. Unele corpuri de clădire din acest ansamblu pot fi folosite de instituțiile culturale din subordinea ministerului care plătesc chirii în alte locații, dar în același timp pot fi folosite ca un hub cultural dedicat lucrătorilor din domeniu, pe modelul hub-urilor dedicate antreprenorilor”, a precizat Ministrul Bogdan Gheorghiu.

„Aşezămintele I.C. Brătianu” (din strada Biserica Amzei nr. 5-7, Tronson Corp D, Sector 1, Bucureşti) se află în domeniul public al statului şi în administrarea Bibliotecii Naţionale a României, având codul B-ll-m-B-18143. Ansamblul de patrimoniu este compus dintr-o construcţie cu patru niveluri (Sp+D+P+Mez+2E+M), din cărămidă, din perioada 1908-1930, iar în prezent se află într-o stare avansată de degradare.

Cele mai citite

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...
Ultima oră
Pe aceeași temă