16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialWillem Dafoe, recompensat la Karlovy Vary

Willem Dafoe, recompensat la Karlovy Vary

Globul de Cristal pentru contribuţia excepţională la cinematografia mondială este trofeul pe care cineastul american îl va primi la unul dintre cele mai importante festivaluri europene.

Festivalul de Film de la Karlovy Vary, desfăşurat în perioada 1-9 iulie, va premia întreaga activitate de actor, scenarist şi producător a lui Willem Dafoe, au anunţat marţi organizatorii, scrie AFP.

Actorul va primi un Glob de Cristal „pentru contribuţia excepţională la cinematografia mondială“, se arată într-un comunicat al festivalului, care menţionează că Dafoe a fost de două ori nominalizat la Oscar.

Willem Dafoe („Platoon“, „Shadow of the Vampire“, „The Last Temptation of Christ“) va primi trofeul în seara de deschidere a festivalului din staţiunea aflată la 120 km vest de capitala Praga.

Cea de-a 51-a ediţie a Festivalului de la Karlovy Vary va debuta cu premiera filmului „Anthropoid“ al regizorului britanic Sean Ellis, avându-l în rolul principal pe compatriotul său, Jamie Dornan, cunoscut din pelicula „Fifty Shades of Grey“, care este şi el aşteptat la festival. Filmul „Anthropoid“ spune povestea atentatului de la 27 mai 1942 de la Praga împotriva generalului SS Reinhard Heydrich, principalul arhitect al „soluţiei finale“ şi al treilea om din Reich, după Hitler şi Himmler. Jamie Dornan interpretează rolul militarului ceh Jan Kubis, care a fost ales, alături de slovacul Josek Gabcik, de guvernul cehoslovac aflat în exil în Marea Britanie, să îl lichideze pe Heydrich.

Lungmetrajul „Dublu“, regizat de Catrinel Dănăiaţă, va fi prezentat în premieră internaţională la cea de-a 51-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy Vary, informează producătorii într-un comunicat de presă.

Pelicula a fost inclusă în competiţia „East of the West“, secţiune dedicată regizorilor aflaţi la primul sau al doilea film. În cadrul competiţiei sunt incluse producţii din Europa Centrală şi de Est, Grecia, Turcia, dar şi din ţări ale fostului bloc sovietic.

Pelicula de debut a regizoarei Catrinel Dănăiaţă spune povestea lui George, un arhitect aproape de succes, cu o relaţie aproape eşuată şi o viaţă aproape sufocantă. 

„Dublu“ este un film septic, care vorbeşte despre depresie, izolare şi lipsă de maturitate. „Este inspirat din realitatea care ne înconjoară şi mai ales din faptul că de cele mai multe ori detalii insignifiante din viaţă devin adevărate celule negre care ne transformă în persoane depresive şi lipsite de apărare. Povestea lui George poate fi povestea oricăruia dintre noi. Mai devreme sau mai târziu, criza vârstei de mijloc ne va lovi pe toţi“, a declarat Catrinel Dănăiaţă.

Filmul îi are în distribuţie pe Bogdan Dumitrache, Maria Dinulescu, Corina Moise, Dorian Boguţă, Teodor Corban, Andrei Mateiu, Virgil Aioanei, Cosmina Stratan, Ştefana Samfira.

În România, filmul a avut premiera în cinematografe pe 17 iunie, pelicula fiind distribuită de microFILM.    

Cele mai citite

Cât timp ar trebui să dureze plimbarea câinelui?

Plimbarea zilnică a câinelui oferă numeroase beneficii pentru sănătatea mentală, emoțională și fizică pentru aproape toți câinii. Plimbările oferă exerciții fizice, care sunt bune...

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă