22.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialVaclav Havel scrie un scenariu pentru Milos Forman

Vaclav Havel scrie un scenariu pentru Milos Forman

» Fostul presedinte ceh si dramaturg Vaclav Havel va face echipa cu cineastul american de origine ceha Milos Forman pentru un proiect cinematografic.

» Filmul este despre acordul de la München din 1938, prin care Vestul i-a livrat lui Hitler Cehoslovacia.

» Dramaturgul-disident Havel a scris scenariul pe baza romanului "Fantoma de la München" al jurnalistului francez Georges-Marc Benamou, precizeaza cotidianul ceh Dnes.

Biroul lui Vaclav Havel a confirmat o informatie pastrata multa vreme secreta: fostul presedinte va scrie impreuna cu regizorul Milos Forman un scenariu de film bazat pe un roman despre acordul de la München din 1938. Romanul a starnit senzatie pe scena literara din Franta, autorul Georges-Marc Benamou fiind si o binecunoscuta personalitate din lumea politicii (a fost consilier al lui Nicolas Sarkozy). "Fantoma de la München" va aparea pentru prima oara la Praga in limba ceha saptamana viitoare, la editura Paseka, cu o prefata semnata chiar de Vaclav Havel, cu ocazia celei de-a 70-a aniversari a Conferintei de la München (20-30 septembrie 1938). "Acordul de la München a marcat si a influentat pentru lungi decenii atmosfera din tara noastra si istoria ei. De aceea este important sa devina o tema permanenta de reflectie", scrie in prefata cartii artizanul "Revolutiei de Catifea" din 1989 de la Praga.

Acordul de la München a fost semnat intre Germania nazista, Franta, Marea Britanie si Italia, reprezentate de Adolf Hitler, Edouard Daladier, Nevile Chamberlain si Benito Mussolini. Presedintele Cehoslovaciei de la acea data, Edvard Benes, nu a fost invitat. Cehii vad acordul de la München in special ca pe o tradare din partea Frantei, care nu a onorat alianta militara dintre Paris si Praga. Romanul lui Georges-Marc Benamou spune povestea unei tinere jurnaliste americane de origine ceha care vrea sa descopere enigma acordului de la München si care il regaseste la sfarsitul anilor ’60 pe fostul presedinte al Consiliului francez Edouard Daladier.
Prestigiosul regizor de origine ceha si omul de stat sunt prieteni de pe vremea cand erau colegi de liceu in statiunea termala Podebrady de langa capitala ceha.

 

Milos Forman
Nascut in Cehoslovacia in 1932, Milos Forman provine dintr-o familie protestanta, tatal sau murind la Buchenwald in 1944, iar mama la Auschwitz in 1943. Dupa ce a absolvit Liceul Regele George din Podebrady, Havel a studiat scenografie la Academia de Arta Teatrala din Praga. In 1968 era la Paris, negociind primul sau film american, cand trupele sovietice au invadat Cehoslovacia, fiind ulterior dat afara pe motiv ca ar fi parasit tara ilegal. S-a mutat la New York, unde a devenit profesor de film la Universitatea Columbia. A cunoscut primul succes in 1975 cu adaptarea romanului lui Ken Kesey, "Zbor deasupra unui cuib de cuci", care a castigat cinci premii Oscar, incusiv pentru regie. Alte filme de succes au fost "Amadeus", care a castigat 8 premii Oscar, "The People versus Larry Flynt", "Valmont" si "Man on the Moon".

Vaclav Havel
Scriitor, dramaturg si disident ceh, Vaclav Havel a fost ultimul presedinte al Cehoslovaciei (1990-1992) si primul presedinte al Republicii Cehe (1993-2003). S-a nascut pe 5 octombrie 1936, la Praga. Fiind fiul unor capitalisti bogati, are de suferit de pe urma comunismului inca din adolescenta. Nu ii este permis sa faca studii universitare, asa ca merge la cursuri de seral. Lucreaza, mai intai, ca masinist la un teatru din Praga si studiaza arta dramatica prin corespondenta. Dupa lovitura de stat din 1948, familia sa isi pierde proprietatile si este considerata progermana si colaboratoare, iar lui Havel i se ridica mai multe obstacole. Cu toate acestea face cursuri de liceu la seral si intra la Universitatea Tehnica Ceha.

Prima piesa reprezentata a fost "Petrecerea din gradina" (1963), iar cea mai cunoscuta piesa a sa este "Largo Desolato". In anii ’60, isi incepe cariera politica, din postura de disident, lucru care ii influenteaza si opera. In 1968, anul Primaverii de la Praga, este dat afara de la teatru. Activismul sau politic il costa cinci ani de inchisoare. Un insucces al carierei sale politice l-a reprezentat destramarea Cehoslovaciei, in 1992, careia Havel i s-a opus. Pe 3 iulie al acelui an, parlamentul cehoslovac a refuzat realegerea lui Havel ca presedinte al tarii, pe motiv ca s-a pronuntat pentru mentinerea Cehoslovaciei. A demisionat din functie pe 20 iulie 1992, dupa Declaratia de Independenta a Slovaciei. Astfel, Havel a devenit ultimul presedinte al Cehoslovaciei si primul presedinte al Cehiei. In 1993, devine primul presedinte al Cehiei. Este reales in 1998, in ciuda faptului ca e bolnav, ca urmare a anilor de detentie si a excesului de tutun.

Cele mai citite

Ovidiu Hațegan își pune cenușă în cap după gafa comisă în meciul Dinamo – Poli Iași: „Am greșit, n-am realizat gravitatea impactului”

Arbitrul Ovidiu Hațegan a explicat decizia luată în minutul 29 al partidei Dinamo 1948 – Politehnica Iaşi, disputată duminică, 14 aprilie, pe stadionul din...

Klaus Iohannis participă la reuniunea extraordinară a Consiliului European

Președintele României, Klaus Iohannis, va participa, în perioada 17-18 aprilie 2024, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, care va avea loc la Bruxelles, Regatul...

Stoltenberg, după discuția purtată cu Klaus Iohannis: „România este esenţială pentru apărarea Flancului Estic al NATO”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marți seară, după discuţia cu preşedintele Klaus Iohannis, că România este esenţială pentru apărarea Flancului Estic...
Ultima oră
Pe aceeași temă