22.8 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialUNITER îi cere Gabrielei Firea s-o readucă pe Dorina Lazăr în funcția...

UNITER îi cere Gabrielei Firea s-o readucă pe Dorina Lazăr în funcția de director al Teatrului Odeon

Senatul UNITER solicită, într-o scrisoare deschisă transmisă primarului general Gabriela Firea, repunerea Dorinei Lazăr în funcția de director al Teatrului Odeon, informează marți Agerpres.

UNITER solicită acest lucru invocând meritele artistice și manageriale ale actriței, care lucrează la Teatrul Giulești-Odeon încă din anul 1969.

"Activitatea managerială a doamnei Dorina Lazăr s-a reflectat, an de an, în calitatea repertoriului și a performanțelor artistice ale colectivului teatral, în interesul și aprecierile criticii de specialitate, dar, mai ales, ale numerosului public ce a frecventat și frecventează Teatrul Odeon, precum și în evaluările, anuale, ale rezultatelor sale manageriale", subliniază UNITER.

"Astfel, notele finale ale evaluărilor anuale, desfășurate potrivit prevederilor legale, pentru perioada mandatului managerial 2012 — 2015 au fost: 9,93 pentru 2012; 9,94 pentru 2013 și 9,77 pentru 2014. Este la fel de important și ilustrativ faptul că, la încheierea mandatului managerial pentru perioada 2012 — 2015, proiectul managerial prezentat de doamna Dorina Lazăr, în perspectiva unui nou mandat, 2016 — 2019, a fost evaluat de către Comisia de specialiști și reprezentanți ai autorității — instituită, în acest scop, potrivit legii — cu nota finală 9,83. În urma acestui concurs, între autoritate și doamna Dorina Lazăr a fost încheiat Contractul de management nr. 41 din 18 decembrie 2015. Și pentru anul 2016, comisia de evaluare anuală a managementului Teatrului Odeon — constituită conform dispoziției dumneavoastră nr. 333/22.03.2017 — a apreciat cu nota 9,23 activitatea desfășurată de doamna Dorina Lazăr în calitate de director, recomandându-vă 'continuarea managementului în baza contractului de management încheiat'", precizează UNITER.

În scrisoarea deschisă se precizează că, "urmând firescul desfășurării, în bune condiții, a activității de director — inclusiv în relația cu autoritatea — la data de 3 iulie a.c. a fost încheiat Actul adițional nr. 3 la Contractul de management nr. 41 din 18 decembrie 2015 al doamnei Dorina Lazăr, act adițional prin care primarul general ar fi aprobat programul repertorial al teatrului pentru stagiunea 2017 — 2018".

Totodată, UNITER evidențiază și "anvergura meritelor artistice și manageriale ale doamnei Dorina Lazăr — Premiul UNITER pentru întreaga activitate în anul 2008, Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, decorație obținută în anul 2000, Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor din Franța din 2012, precum și Premiul pentru întreaga activitate la Premiile Municipiului București pentru Artă și Cultură, Secțiunea Artele Spectacolului în anul 2009".

"Toate aceste fapte și argumente — artistice, manageriale, instituționale și legale — sunt temeiul pentru care Senatul UNITER, în unanimitate, vă solicită, stimată doamnă primar general, să anulați Dispoziția nr. 1181 din 24 august 2017, prin care ați decis încetarea Contractului de management nr. 41 din 18 decembrie 2015 și să repuneți pe doamna Dorina Lazăr în funcția de director al Teatrului Odeon", se mai arată în scrisoare, semnată de președintele UNITER, Ion Caramitru, și de membrii Senatului Uniunii Teatrale din România.

Primăria Municipiului București a anunțat miercurea trecută că începând din 30 august 2017 "doamnei Teodora Lazăr îi încetează contractul de management la Teatrul Odeon ca urmare a nerespectării clauzelor contractuale". "Măsura a fost luată în baza raportului Corpului de control al primarului general, care a vizat, printre altele, verificarea aspectelor organizatorice, financiare și respectarea legalității privind încheierea și derularea contractelor comerciale", preciza PMB.

Conducerea interimară a Teatrului Odeon este asigurată de Cristian Șofron, până la organizarea concursului de proiecte de management.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Azi încep depunerile de candidaturi pentru alegerile locale

Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de astăzi până pe 30 aprilie, ora 23:59, să depună...

Sorana Cîrstea, eliminată în primul tur la Stuttgart

Sorana Cîrstea părăsește turneul WTA 500 de la Stuttgart din prima rundă, după ce a fost învinsă, astăzi, în două seturi, de chinezoaica Qinwen...

Ciucă susține că România are o situație economică solidă, construită de guvernarea liberală, deși premierul și jumătate dintre miniștri sunt de la PSD

Nicolae Ciucă, președintele Senatului și al PNL, anunță că Agenția S&P a reconfirmat ratingul suveran al României și subliniază că decizia agenției de rating...
Ultima oră
Pe aceeași temă