13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialRăzvan Mazilu și femeile nervoase

Răzvan Mazilu și femeile nervoase

Pentru noua stagiune de spectacole, Teatrul Naţional din Târgu Mureş pregăteşte o surpriză: este pentru prima dată când secţia română (compania Liviu Rebreanu) lucrează la un musical autentic.

Este vorba despre „Femei în pragul unei crize de nervi“, muzica de David Yazbek, libretul de Jeffrey Lane, după filmul lui Pedro Almodovar. Musicalul va avea regia şi coregrafia semnate de Răzvan Mazilu, iar scenografia  şi costumele îi vor aparține Iulianei Vâlsan.

Mazilu, cel care în ultimii ani a realizat unele dintre cele mai spectaculoase musicaluri produse în România („Full Monty“, „Cabaret“, „Mon Cabaret Noir“), spune că va realiza o montare modernă a poveştilor de dragoste a cinci femei aflate în situaţii-limită, într-o viziune suprarealistă, cu trimiteri la Salvador Dali şi cu un impact foarte puternic, nu doar la nivelul acto­riei, ci şi vizual.

Repetiţiile au început de o lună, actorii familiarizându-se acum cu noul limbaj actoricesc, care include şi exprimarea muzicală, şi coregrafia pe un ritm susţinut.

„Musicalul e forma supremă de divertisment. Actorul trebuie să îşi îmbogăţească mijloacele de expresie nu doar pe plan muzical şi coregrafic, ci și actoricesc. Musicalul implică o formă aparte de joc, de rostire a textului, o tehnică şi o energie pe care noi, în România, acum le descoperim“, spune Răzvan Mazilu.

În ultimii ani, Răzvan Mazilu şi-a concentrat atenţia pentru a construi în România o cultură reală a musicalului, atât în zona actorilor, cât şi a spectatorilor. „Femei în pragul unei crize de nervi“ este al doilea musical pe care-l pregăteşte pentru această toamnă, pentru că, la Bucureşti, are în lucru „Judy Garland – End of the Rainbow“, un musical cu Loredana Groza în rolul lui Judy Garland şi cu Emilian Oprea şi Gelu Niţu parteneri de scenă.

De altfel, cea mai recentă creaţie a sa –„Mon Cabaret Noir“, montată la Teatrelli în Bucureşti  – a fost inclusă în selecţia Festivalului Naţional de Teatru 2016, Mazilu având pentru al doilea an consecutiv un musi­cal inclus în selecţia naţională. În 2015, Răzvan Mazilu a creat un o mini-şcoală pentru tine­rii absol­venţi de actorie şi core­­gra­fie prin realizarea unui spectacol – „West Side Story“ – cu reprezentaţii doar în cadrul festivalului. 

Cele mai citite

Oamenii de știință din Israel au făcut o descoperire remarcabilă legată de o supernovă

În urmă cu aproximativ 20 de milioane de ani, într-o galaxie nu foarte îndepărtată, o stea de mari dimensiuni a explodat şi a trimis...

Zeci de angajați ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor fi disponibilizați de luni

Circa 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni,...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Guvernul a decis ca valabilitatea cardurilor de energie să fie prelungită până pe 31 mai, cu încă două luni față de termenul inițial. Aceasta...
Ultima oră
Pe aceeași temă