15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialMiracole neoortodoxe

Miracole neoortodoxe

Cele mai neobisnuite si mai nelinistitoare forme artistice de reprezentare ale sacrului pot fi rezultatul amestecului dintre stilurile gotic si bizantin, coborate intr-o lume a miracolelor.
Expozitia intitulata "Gotic" nu face decat sa demonstreze puterea cu care "spiritul gotic" si substratul istoric bizantin devin prezente ale artei contemporane romanesti in alte forme decat cele cu care ne-a obisnuit neoortodoxismului anilor ‘90. In picturile lui Matei Enric, atmosfera evlavioasa desprinsa din canoanele iconografiei ortodoxe este inghitita de obscurul stilului Evului Intunecat. Ba, mai mult, unele mesaje sunt din lumea unui nelinistitor sacru pagan. Lucrarile lui Matei sunt populate de cavaleri, armurieri si spirite posedate ce bantuie lumile bidimensionale in cautarea linistii. Mijloacele de exprimare tehnica specifice canoanelor grandorii bizantinismului sunt intoarse impotriva continutului iconografic, care vine, de cele mai multe ori, intr-o lume ancorata prezentului.

Canonul dogmatic bizantin "evoca prototipul" si pastreaza astfel hieratismul inalt al artei. Exagerand ambianta bizara, Matei foloseste ca suport al picturii sale panouri de lemn imbinate imperfect, cu rosturi neregulate si aspect invechit. Aceasta compunere a intregului compozitional din fragmente ce par a avea nevoie de atentia restauratorilor trimite arta lui Matei inapoi, in misterioasele timpuri ale voievozilor.
Pictand in tempera, pe panouri de lemn de mari dimensiuni, Matei Enric combina tehnica icoanei cu interventii expresive specifice frescei. Stilul neogotic practicat poate fi asociat cu fantasy art, cu bizarul, blasfemicul, misteriosul si infricosatorul, avand ca rezultat o forma de grotesc modern invaluit si incondeiat intr-o caligrafie medievala.

"Sfanta crima" este lucrarea-emblema a atitudinii intoarcerilor de semnificatie pe care Matei Enric le da lucrarilor sale. "Religiosul" sofisticat bizantin poate fi "profanat" de formele grave, aspre, goticizante. Foita de aur aplicata decorativ pe portiuni de fundal investeste bidimensionalul cu dimensiunea stralucitare a spiritelor. Insa imaginile lui Matei sunt mai degraba despre miraculosul fortelor intunecate ale timpurilor apuse.
Rescriind astfel o posibila istorie a "primitivilor" picturii romanesti moderne, arta lui Matei Enric face trecerea dinspre iconografia bizantina spre o pictura de interpretare compozitionala nemesianica, uneori "eretica".
Matei Enric, "Gotic", Galeria La Perne 4-26 iunie 2008

Cele mai citite

O familie de 9 persoane, dintre care șase copii, din Rafah a fost ucisă într-una tac israelian

Un atac israelian a omorât nouă persoane, dintre care şase copii, toţi membri ai aceleiaşi familii, vineri seara la Rafah, în sudul îndepărtat al...

Marcel Ciolacu îi ia apărarea Gabrielei Firea: “N-a avut nicio treabă cu azilele groazei”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că Gabriela Firea nu a avut nicio implicare în gestionarea azilelor groazei, iar problemele existente erau deja cunoscute,...

Bulgaria: Captură de heroină de aproape 8,5 milioane euro într-un camion ce venea din Iran către Europa de Vest

Heroina era ascunsă în 618 pachete în interiorul celor 156 de saltele de dormit declarate oficial şi transportate în camion. Oficialii au evaluat captura...
Ultima oră
Pe aceeași temă