12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialLucrarile la sala de sport din Lancram au fost reluate

Lucrarile la sala de sport din Lancram au fost reluate

Dorin Timonea
Reluarea lucrarilor la sala de sport de la Lancram (judetul Alba), construita la cativa metri de mormantul lui Lucian Blaga, a reactivat scandalul legat de oportunitatea ridicarii imobilului in zona respectiva. In ciuda asigurarilor date de autoritati ca imobilul nu va fi finalizat, inclusiv de catre ministrul Culturii, Mona Musca, lucrarile au avansat foarte mult, astfel incat sala este acum aproape gata.

De la reluarea lucrarilor santierul a fost vizitat atat de actualul, cat si de unul dintre fostii ministri ai Lucrarilor Publice. Actualul ministru delegat, L'szlo Borbely, a fost prezent in zona in urma cu cateva zile si, potrivit sefului de santier, s-a interesat doar despre data cand se va finaliza investitia. In aceeasi zi la Lancram a venit si fostul ministru al Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului in perioada guvernarii CDR, Nicolae Noica. Acesta s-a aratat indignat de continuarea lucrarilor, in conditiile in care ministrul Culturii, Mona Musca, a precizat ca derularea investitiei este ilegala, proiectul neavand avizul ministerului pe care il conduce.
“Pentru mine este inexplicabil cine a putut si cine a indraznit sa continue constructia acestei sali, desi solicitarile mele au fost clare”, a afirmat Mona Musca. Ea a completat ca a discutat aceasta problema si cu Gheorghe Dobre, ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului. “Cererea mea a fost ferma si fara echivoc. Acolo nu se poate construi asa ceva. Acolo nu trebuie construit nimic, sala trebuie demolata. Ea poate fi mutata si in alta parte”, a subliniat demnitarul. In plus, avizul Ministerului Culturii lipseste.
Primarul municipiului Sebes, Alexandru Dancila, a declarat insa ca lucrarile la sala de sport din Lancram continua. El a spus ca nu poate sa demoleze sau sa transfere cladirea, asa cum i-a solicitat Mona Musca, deoarece constructia nu i-a fost predata inca, fiind pana la finalizare in administrarea Companiei Nationale de Investitii.
In noile conditii ministrul Culturii a decis sa trimita din nou scrisori catre reprezentantii autoritatilor centrale si locale prin care sa arate situatia de la Lancram. Astfel de epistole au fost transmise presedintelui Traian Basescu, ministrului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Gheorghe Dobre, ministrului delegat pentru Amenajarea Teritoriului, L'szlo Borbely, ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, si prefectului de Alba, Cosmin Covaciu. Deocamdata insa, fara efect.
Dancila a mai spus ca a transmis o adresa Companiei Nationale de Investitii prin care a atentionat ca termenul privind executia lucrarii este foarte aproape de data-limita. Probabil ca acesta a si fost motivul care a determinat reluarea lucrarilor dupa un an de scandaluri si proteste.
Obiectivul este construit de firma “IMI” SRL Baia Mare. De mentionat ca pe placuta indicatoare din apropierea imobilului nu este trecuta nici una din indicatiile care sa ateste data inceperii lucrarilor, respectiv data finalizarii acestora. In urma cu mai bine de o luna, cand ministrul Mona Musca a vorbit pentru prima data de faptul ca autorizatia de constructie emisa de Primaria Sebes este ilegala, demolarea salii de sport s-ar fi putut face destul de usor, avand in vedere ca era ridicat doar scheletul metalic al investitiei. Acum insa o astfel de decizie va putea fi luata mult mai greu in conditiile in care constructia salii este aproape finalizata.
Sala de sport amplasata in imediata apropiere a mormantului lui Lucian Blaga a starnit controverse inca de anul trecut, cand peste 150 de intelectuali au protestat fata de “desfigurarea” si “profanarea” cimitirului din Lancram. In plus, mormantul este declarat monument istoric din 1992.
Acestia au amintit de incalcarea “testamentului” lui Lucian Blaga, facand trimitere la un pasaj din “Luntrea lui Caron” in care poetul isi imagineaza propria inmormantare in cimitirul de la Lancram, intr-un loc din care “se vad Rapile Rosii”. Acest lucru nu mai este acum posibil din cauza salii de sport.

Cele mai citite

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă