11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialLeonard Cohen aduce melancolia pe stadion

Leonard Cohen aduce melancolia pe stadion

» Zece mii de persoane vor asista maine la concertul sold-out al cantautorului si scriitorului canadian de la Stadionul Arcul de Triumf, incepand cu ora 19.00.

» "Dance Me to the end of love", "Lover Lover Lover", "Suzanne" si multe alte melodii memorabile au facut celebru in toata lumea timbrul profund si melancolic al vocii artistului.

Leonard Cohen va aniversa maine seara la Bucuresti 74 de ani, in cadrul unui turneu ce marcheaza revenirea autorului dupa o pauza de 15 ani. Cel despre care Kurt Cobain spunea, intr-un vers, "Dati-mi un cantec de Leonard Cohen la sfarsitul lumii pentru a suspina vesnic" este o legenda vie a muzicii pop de inspiratie folk. si-a inceput cariera muzicala in anii ’60, dupa ce a publicat mai multe volume de poezie si doua romane bine primite de critica literara. Originar din provincia canadiana Quebec, primele melodii ale lui Leonard Cohen isi au radacinile in muzica folk europeana, pentru ca apoi sa evolueze catre pop, cabaret si muzica etno. In anii ’80 timbrul vocii lui Cohen s-a schimbat devenind mult mai profund, bariton spre bas, iar in aranjamentele sale muzicale si-au facut loc sintetizatoarele si vocile feminine de backup. Versurile sale vorbesc adesea despre religie, izolare, sexualitate si relatii personale, muzica avand o coloratura adesea melancolica sau depresiva. De altfel, autorul a suferit de depresie pe parcursul unor lungi perioade de timp.

Dupa publicarea colectiei de poezii "Flori pentru Hitler" si a romanelor "Joaca preferata" si "Frumosii invinsi", in timp ce traia intr-o relativa izolare pe insula greceasca Hydra, Leonard Cohen s-a mutat la New York pentru a-si incerca norocul ca muzician. La sfarsitul anilor ’60 Cohen era un obisnuit al Fabricii lui Andy Warhol, potrivit caruia ar fi fost inspirat de muzica lui Nico, solista Velvet Underground. Cohen a intrat in atentia reprezentantului casei de inregistrari Columbia care a realizat contracte cu muzicieni precum Bob Dylan, Bruce Springsteen sau Billie Holiday. Primul album al artistului, "Cantecele lui Leonard Cohen", s-a dovedit a fi prea intunecat pentru a fi un succes comercial, dar a intrat in atentia fanilor dedicati muzicii folk. Urmatoarele albume, printre care "Songs of Love and Hate" (1971), "New Skin for the Old Ceremony" (1974), "Death of a Ladies’ Man" (1977), i-au adus insa atat succesul publicului larg, cat si pe cel al unui public mai elitist.

In anii ’90, muzica lui Cohen a fost popularizata in randurile unei noi generatii de coloana sonora a filmului lui Oliver Stone, "Natural Born Killers". Desi provine dintr-o familie de religie iudaica, Cohen a devenit calugar Zen budist si a trait in recluziune timp de cinci ani, pana in 2001, cand a revenit pe scena muzicala cu albumul "The New Songs". Anul acesta Cohen a fost introdus in Rock and Roll Hall of Fame, iar melodia sa "Halleluyah", in varianta interpretata de Jeff Buckley, a ajuns numarul unu in topul vanzarilor iTunes, dupa ce a fost interpretata de un concurent la emisiunea "American Idol".

Cele mai citite

În timp ce Iohannis se află în Coreea de Sud, Coreea de Nord a simulat un “contraatac nuclear”

Armata din Coreea de Nord a simulat un "contraatac nuclear" împotriva Coreii de Sud, chiar în perioada în care o delegație oficială din România,...

Neuropatie diabetică: Tipuri, simptome și cauze

Neuropatia diabetică este o complicație a diabetului care afectează sistemul nervos. Este o boală progresivă, iar simptomele se agravează în timp. Neuropatia diabetică apare atunci...

În timp ce Iohannis se află în Coreea de Sud, Coreea de Nord a simulat un “contraatac nuclear”

Armata din Coreea de Nord a simulat un "contraatac nuclear" împotriva Coreii de Sud, chiar în perioada în care o delegație oficială din România,...
Ultima oră
Pe aceeași temă