16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO. Statele Unite înapoiază Italiei o statuie furată în Roma, în 1983,...

FOTO. Statele Unite înapoiază Italiei o statuie furată în Roma, în 1983, și vândută ilegal la New York

Statele Unite au început miercuri repatrierea în Italia a unei statui furate în Roma, în 1983, și vândută ilegal în New York, în 2001, potrivit procurorilor federali din districtul sud al orașului american, relatează EFE, preluată de Agerpres.

Într-un comunicat de presă, procuratura new-yorkeză a explicat că statuia de marmură 'Torlonia Peplophoros', sustrasă din Villa Torlonia — care a fost reședința personală a lui Benito Mussolini între 1925 și 1943 — a fost trimisă înapoi în Italia după ce ultimul său proprietar a returnat-o în mod voluntar FBI, în 2015, când a aflat că aceasta era furată.

Cumpărătorul, care a achiziționat-o pentru 75.000 de dolari, a realizat situația când a încercat să vândă statuia printr-o casă de licitații care i-a relevat adevărata sa origine.

Potrivit comunicatului, în 1797, un faimos bancher al Vaticanului, numit Giovanni Torlonia, a cumpărat în Roma casa care acum este cunoscută ca Villa Torlonia.

Statuia, care reprezintă o femeie îmbrăcată cu o tunică din Grecia antică, a fost furată din vilă în noaptea de 11 noiembrie 1983 alături de alte 15 statui și obiecte.

Familia Torlonia a fost proprietarul reședinței până în 1977, când municipalitatea Romei a cumpărat, restaurat și, un an mai târziu, a deschis-o publicului, expunând numeroase opere de artă de mare importanță culturală.

Cele mai citite

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Rusia ar putea ataca Polonia dacă NATO ar aduce acolo arme nucleare

Rusia amenință că va ataca o țară membră a Alianței Atlanticului de Nord (NATO). Vice-ministrul rus de Externe a spus că acest lucru se...

COS raportează un volum de business anual de 29 milioane de euro

COS, unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii integrate de fit – out  și pionier al acestui segment în România, raportează un volum de...
Ultima oră
Pe aceeași temă