Expoziție de sculptură și desen Geta Caragiu, la TNB

Cunoscuta artistă Geta Caragiu, sora mai mică a actorului Toma Caragiu, va expune mai multe lucrări în Rotonda din foaierul Sălii Mici a Teatrului Național “I.L.Caragiale” (TNB), marți, 7 martie, la ora 18.00.

Share

Razvan Pritulescu 0 comentarii

Actualizat: 03.03.2017 - 14:58

Cunoscuta artistă Geta Caragiu, sora mai mică a actorului Toma Caragiu, va expune mai multe lucrări în Rotonda din foaierul Sălii Mici a Teatrului Național “I.L.Caragiale” (TNB), marți, 7 martie, la ora 18.00.

Expoziția va fi deschisă până în 18 aprilie 2017 și va putea fi vizitată zilnic, cu excepția zilelor de luni, între orele 14.00-19.00. Vernisajul va avea loc în prezența artistei și va fi prefațat de Ion Caramitru, directorul general al TNB.

Născută în 1929, într-o veche familie de aromâni, Geta Caragiu Gheorghiță este sora mai mică a actorului Toma Caragiu, dispărut tragic, acum 40 de ani, în cutremurul din martie 1977, și a Matildei Caragiu-Marioțeanu (1927-2009), academician și filolog de elită, personalități de excepție care și-au lăsat amprenta inconfundabilă în cultura acestei țări.

La cei 88 de ani ai ei, sculptorița Geta Caragiu nu obosește să lase, încă, urme adânci în sculptura română, se arată în comunicatul TNB.

Este autoarea a numeroase lucrări de sculptură de for public, din care cităm, printre altele, Statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul din Oradea, amplasată în 1994 în Piața Unirii din Oradea; Bustul lui Grigore Antipa, inaugurat în 1995 în Municipiul Tulcea sau statuia istoricului Vasile Pârvan, amplasată în fața Muzeului Județean de Istorie din Bacău — toate realizate împreună cu sculptorul Alexandru Gheorghiță, soțul ei. A realizat de asemenea bustul din bronz al lui Toma Caragiu, dezvelit la Ploiești pe 15 noiembrie 2000, când marele actor ar fi împlinit 75 de ani.

Este, totodată autoarea a numeroase lucrări de sculptură mică, fiind distinsă, printre altele, cu un Premiu de excelență pentru lucrarea 'Chivot' la Salonul Internațional de Sculptură Mică 'Constantin Brâncuși', desfășurat la Muzeul de Artă din Târgu Jiu (2008).

Expoziția de la Teatrul Național, semnificativ intitulată TOMA ȘI AI LUI — omagiu perpetuu adus fratelui dispărut — va prezenta în premieră nu doar sculpturi, ci și o serie de desene ale Getei Caragiu.

 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...