13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialEducaţie prin teatru

Educaţie prin teatru

Asociația Reciproca de la Cluj lansează – în cadrul platformei Focus Atelier – o rețea de teatru educativ, numită TROC.  Cele patru entități reunite sub umbrela TROC sunt Asociația „Reciproca“ (Cluj), Asociația „Reactor de creație și experiment“ (Cluj), Centrul de Teatru Educațional „Replika“ (București) și Teatrul „Gong“ (Sibiu).

Proiectul își propune să consolideze colaborarea între ONG-uri specializate și instituții publice, reunite prin interesul comun pentru pedagogia teatrală și teme specifice publicului tânăr.  Astfel, pe 5 martie, la ora 16.00, la Cluj, la Reactor, membrii Centrului Educațional Replika vor modera dezbaterea publică „Pedagogia teatrală. Teatrul copiilor și adolescenților”, iar câteva ore mai târziu, la ora 19.00, publicul este așteptat la spectacolul „Amintiri din epoca de școală”, în regia lui Radu Apostol, text: Mihaela Michailov.

La Sibiu, rețeaua TROC se va lansa în cadrul dezbaterii „Teatru și educație. Educație pentru, prin și înspre teatru”. La ora 16.00 la Teatrul Gong va avea loc și lansarea cărții „Teatru ca joc și metodă de formare” de Alina Moldovan, pedagog teatral și moderator al dezbaterii menționate. Ziua se va încheia cu spectacolul „Copii răi” în regia lui Alexandru Mihaescu, text: Mihaela Michailov, de la ora 18.00.

La București, lansarea rețelei de teatru educativ va avea loc la Centrul Educațional Replika pe data de 11 martie. Spectacolul „Dispariția” (coproducție Reactor-Reciproca) în regia Letei Popescu, text: Alexa Băcanu, se va juca de la ora 19.00 și va fi urmat de o discuție liberă cu publicul, care va face cunoștință atât cu echipa de artiști, cât și obiectivele și planurile viitoare din cadrul rețelei TROC.  Tot în cadrul rețelei TROC vor mai avea loc spectacolele: „Când voi fi mare” (producție Fundația Desire), pe 12 martie, ora 13.00, la Casa Tranzit în  Cluj-Napoca, „Față de drepturi” (producție Centrul de Teatru Educațional Replika), pe 21 martie, ora 19.00, la Fabrica de Pensule, Cluj-Napoca, și „Nu cred că o să îmi treacă vreodată” (producție: Reactor de Creație și Experiment), pe 22 martie,  ora 18.00, la Teatrul GONG. 

Scopul TROC este crearea unei rețele de teatru pentru publicul tânăr. Demersul organiza­tori­lor semnalează importanța pe care teatrul educativ și educa­ția prin teatru o au asupra incluziunii și echilibrului social. TROC încurajează mobi­litatea culturală și dezvoltă categorii noi de public: copii și tineri care vor avea posibilita­tea să vadă un tip de teatru în care problemele lor sunt dezbătute într-un limbaj contemporan.    

Cele mai citite

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...

Dotează eficient și igienic spațiile sanitare ale afacerii tale!

Atunci când gestionezi o afacere este important să acorzi o atenție deosebită și spațiilor sanitare. Acestea nu trebuie să fie doar curate, ci și...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă