15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialDirijorul Yuri Botnari, concerte aniversare pe axa Chişinău-Bucureşti

Dirijorul Yuri Botnari, concerte aniversare pe axa Chişinău-Bucureşti

Orchestra de Cameră Radio se află, luni seara, pentru prima oară în istoria ansamblului în turneu la Chișinău pentru a prezenta la Sala cu Orgă un eveniment de gală: concertul dedicat aniversării de 65 de ani împliniți de Yuri Botnari, dirijor principal și director artistic al Orchestrei Filarmonice din Barcelona și dirijor al Orchestrei Filarmonice din Moscova.

La pupitrul dirijorala va fi Yuri Botnari (foto stânga), care propune publicului celebrul Concert nr. 5 pentru pian și orchestră – supranumit „Imperialul“ și Simfonia a II-a de Beethoven, alături de o partitură ce poartă semnătura compozitorului contemporan Vladimir Beleaev: Ascensius. Evenimentul îl aduce în fața publicului și pe pianistul Sergey Kuznetsov, laureat al multor competiții prestigioase.

Publicul român va avea șansa de a se bucura de acest eveniment și la București căci programul de la Chișinău va fi reluat la Sala Radio, în concertul susținut de Orchestra de Cameră Radio miercuri, 23 martie, la ora 19.00.

Născut la Chişinău, Yuri Botnari şi-a început forma-rea muzicală studiind vioara, având talent componistic a colaborat cu diverse orchestre, iar în anul 1982 a primit un premiu pentru compoziţie şi astfel a fost invitat în calitate de dirijor şi orchestrator al Orchestrei de Stat din Sankt-Petersburg. A studiat dirijatul la Conservatorul din Sankt-Petersburg cu profesorul Ilia Musin, s-a perfecţionat cu profesorul Yuri Simonov, la Conservatorul de Stat din Moscova. Dirijorul desfăşoară o intensă activitate artistică, dirijând numeroase orchestre simfonice din Rusia şi Europa. Activitatea sa recentă include concerte în Spania, Germania, Rusia, Coreea, China etc. Yuri Botnari este cel căruia se datorează restaurarea cunoscutei Russian Music Society, fiind ales vicepreşedinte al acesteia. Este fondator şi din anul 1995 dirijor principal al Moscow Great Hall Symphony a Conservatorului de Stat din Moscova. În prezent desfăşoară o bogată activitate artistică şi alături de Orchestra Filarmonicii din Moscova și de Orchestra Filarmonicii din Barcelona.

Dintre distincţiile obţinute de-a lungul timpului amintim Gold Medal for Symphony Conducting, fiind numit totodată „O minte strălucită a secolului al 21-lea“ (2005).

Pianistul Sergey Kuznetsov a studiat la Conservatorul de Stat din Moscova. Și-a perfecționat apoi studiile la Universitatea de Muzică din Viena și în Statele Unite, obținând titlul de doctor la University of Southern California din Los Angeles. Activitatea sa artistică l-a purtat în întreaga lume: a cântat alături de Beijing Symphony sau Taipei Symphony, dar și împreună cu Orchestra Conservatorului din Moscova, Almaty Philharmonic, Shenzhen Symphony ș.a. Sergey Kuznetsov acordă o atenție deosebită educației tine-rilor prin muzică: a susținut în Texas o serie de prelegeri pentru copiii proveniți din familii modeste, care nu au acces la muzica clasică.

Numeroase premii in-ternaționale i-au adus re-cunoașterea în întreaga lume: în 1999 a primit premiul I la A.M.A. Calabria Internatio-nal Competition (Italia), în 2000 a devenit laureat al concursului Alicia de Larrocha din Andorra, în 2003 a fost distins cu premiul II la Concursul Geza Anda din Zürich, unde a interpretat în finală Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră de Prokofiev, acompaniat de prestigiosul ansamblu Zürich Tonhalle Orchestra. Acest eveniment i-a adus și premiul publicului și, ca urmare a reușitei sale, a fost invitat să evolueze în cadrul Festivalului de la Lucerna (Elveția). Sergey Kuznetsov a fost apreciat în ultimii ani în concertele și recitalurile susținute în Rusia, Spania, Marea Britanie, Franța, Italia, Portugalia, Elveția, Germania, Austria, Cehia, Turcia ș.a.  

Cele mai citite

Premierul Ciolacu a convocat ședința de guvern la Timișoara, unde PNL a acceptat să susțină candidatul PSD

Ședința de guvern din ziua de joi, 25 aprilie 2024, se va desfășura la Timișoara, reiese din comunicatele transmise de Guvernul României. Programul oficial al...

FINS: numărul tinerilor participanți la IUF, interesați de finanțarea studiilor, a crescut anul acesta cu 30%

FINS a înregistrat anul acesta o creștere de 30% în rândul tinerilor interesați de finanțare pentru studiile în străinătate, în cadrul participării la IUF...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...
Ultima oră
Pe aceeași temă