14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialDezbatere despre 11 septembrie 2001 la Ateneul Roman

Dezbatere despre 11 septembrie 2001 la Ateneul Roman

Dan Dediu: "Sensibilitatea noastra contemporana nu stie sa reactioneze la catastrofa."


Lumea libera nu lupta
cu islamul, ci cu islamismul, care este o ideologie fundamentalista, care se manifesta prin terorism, e bine sa retinem distinctia", a fost concluzia Anei Blandiana la finalul dezbaterii "In memoriam 11.09.2001", desfasurata marti la Ateneul Roman, sub egida Festivalului International "George Enescu". La intalnire, numita de organizatori "multimedia show" pentru ca a fost si televizata, au participat Ana Blandiana, Horia-Roman Patapievici, Ion Caramitru, Dan Dediu si Emil Hurezeanu, discutiile fiind moderate de Ioan Holender, directorul festivalului.
Acesta din urma a dorit sa afle de la cei prezenti mai ales in ce fel le-au influentat opera evenimentele din septembrie 2001 din SUA si ce a urmat in ultimii sase ani. "Ce s-a intamplat atunci nu a influentat repertoriul Teatrului National din Bucuresti, inca n-au aparut texte demne care sa merite o montare. Totusi, pe mine personal m-a influentat. Pe 11 septembrie 2001, montam Negustorul din Venetia, iar finalul piesei l-am schimbat in acord cu ceea ce s-a petrecut atunci", a raspuns Ion Caramitru, directorul TNB.

Compozitorul Dan Dediu nu a fost neaparat influentat in opera sa in plan imediat. "Sensibilitatea noastra contemporana nu stie sa reactioneze la catastrofa. Eu n-am stiut", a marturisit el. Totusi, ulterior, s-a apucat sa scrie poezii.  
Ioan Holender s-a aratat dezamagit ca "unul dintre cele mai importante momente ale omenirii" nu a avut efecte mai puternice in mediul artistic romanesc: "E descurajator pentru mine ca ceea ce a urmat, acest fenomen despre care eu cred ca nu s-a mai intamplat in ultimii 2007 ani, angajarea in lupta a atator miliarde de oameni, crestini si musulmani, nu a schimbat arta, nu au aparut suficiente texte".
O explicatie pentru aceasta lipsa a incercat-o Emil Hurezeanu, care considera ca nu aveam de ce sa fim influentati puternic de atentatele din SUA sau din Spania ori Anglia pentru ca nu avem legatura cu acest razboi decat conjunctural. "Noi vorbim despre o abstractie. Doar cei direct implicati, rudele victimelor de la World Trade Center, ale celor de la atentatele din Madrid si Londra, cei deplasati in Afganistan sau Irak pot vorbi cu adevarat despre asta. Personal, nu am decat o legatura teoretica cu Afganistanul, nu emotionala directa", a precizat jurnalistul.
In fine, Horia-Roman Patapievici considera ca atacul asupra turnurilor gemene din New York nu a fost decat un raspuns al expansiunii modernizatoare declansate de europeni inca de la greci. "11 septembrie atrage atentia nu asupra agresorilor, ci mai degraba asupra modernismului occidental, asupra noastra insasi. Trebuie noi sa ne reamintim cine suntem".
Dezbaterile au fost intercalate de un recital de poezie sustinut de Valeria Seciu si momente de muzica interpretate de Laura Tatulescu, Alexandru Tomescu, Razvan Suma, Horia Mihail, Alexandru Petrovici si Dan Dediu, care a prezentat o compozitie proprie.

Cele mai citite

Klaus Iohannis, vizită oficială în Coreea de Sud. Ce discuții va purta președintele

Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua, în perioada 22-24 aprilie 2024, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitația Președintelui Yoon Suk Yeol. Republica Coreea...

Ciolacu, despre o eventuală înlocuire a candidatului Cîrstoiu cu Negoiță. Ce a stabilit cu Ciucă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat...

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...
Ultima oră
Pe aceeași temă