14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialDeschidere de "Cascadorii rasului" la Festivalul Filmului European

Deschidere de “Cascadorii rasului” la Festivalul Filmului European

Cristian Mungiu a devenit Chevalier des Arts et des Lettres, distinctie oferita de Guvernul francez.

 

Multa lume a mers joi seara la Sala Palatului pentru a vedea marele premiant al Festivalului de la Venetia de anul trecut, "La graine et le mulet"/"Cuscus cu chefal" de Abdellatif Kechiche, si pentru a a asista la deschiderea celei de-a 12-a editii a Festivalului Filmului European. Intr-adevar, a fost cea mai "reusita" deschidere de festival, dar si cea mai nereusita. Microfonul, manevrat de forte oculte, se oprea cand ti-era lumea mai draga, mai ales cand discursurile deveneau plictisitoare sau lungi (festivitatea a inceput oricum tarziu, iar filmul avea doua ore si jumatate). Cu o morisca, jucaria editiei, in buzunarul de la piept, si schiopatand, Horia-Roman Patapievici, directorul ICR (care preia din acest an organizarea festivalului) ne-a spus ca probabil vom crede ca a picat la Cluj intre suporterii celor doua echipe de fotbal din localitate, legandu-si astfel entorsa de prima editie a festivalului, a carui tema a fost fotbalul. Pe urma microfonul a inceput "sa moara", spre amuzamentul crescand al salii. Astfel ca, atunci cand Radu Mihaileanu, ambasadorul "Anului Intercultural 2008", a ajuns in fata "instrumentului de tortura", a inceput sa mimeze ca vorbeste si chiar sa danseze, in aplauzele spectatorilor.

 

"Suntem in plin dialog intercultural", a spus cineastul, pentru ca, ori de cate ori incepea sa vorbeasca, microfonul sau – ca si cele care i s-au dat de catre prezentatorul Catalin stefanescu sau de cei de la sonorizare –, se oprea. Cand i-a venit randul lui Cristian Mungiu sa urce pe scena, atmosfera era deja fierbinte, iar oamenii il asteptau ca pe un alt protagonist al unui reusit spectacol de comedie. "De obicei, discursurile sunt plicticoase, dar n-a fost cazul si in seara asta", a spus regizorul caruia "zanul" Catalin stefanescu i-a facut o surpriza, invitandu-l pe scena pe E.S. Henri Paul, ambasadorul Frantei la Bucuresti, iar acesta i-a inmanat cineastului una dintre cele mai importante distinctii oferite de Guvernul francez. Cristian Mungiu a devenit in aplauzele salii Chevalier des Arts et des Lettres, nu doar pentru premiile obtinute si pentru cei 360.000 de spectatori adunati de "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" in Franta, dar si pentru felul in care a inteles sa ajute cinematografia romana.
"Saptamana filmului american tine tot anul", spune filmuletul de reclama realizat tot de Cristian Mungiu, ambasadorul din acest an al festivalului. In acest filmulet, doi tineri interpretati de Adrian Vancica si Alex Potocean sunt la un film al carui titlu nu-l stiu, dar care "e cu Brad Pitt".

 

Proiectia lui "La graine et le mulet" i-a facut pe multi sa regrete cu voce tare ca nu s-au dus la un film american. Imaginea a fost neclara, sunetul infect, iar rabdarea publicului in fata bazaitul care acoperea replicile a explodat cand bazaitul a devenit constant de nesuportat. N-au mai iesit din sala doar 9-10 spectatori, ci aproape trei sferturi din public. Ce folos ca filmul era bun si ca subtitrarea electronica avea diacritice si accente. Daca dialogul intercultural trebuie sa accepte diversitatea, cum spunea Radu Mihaileanu, atunci specificul romanesc a fost etalat joi seara in toata splendoarea lui. Iar publicul, fara indoiala castigat de show-ul neplanuit din deschidere, s-a aratat mult prea tolerant. Ar fi trebuit sa taxeze din primele minute organizarea si sa paraseasca Sala Palatului. Din fericire, doar deschiderea festivalului a avut loc aici. De ieri, proiectiile s-au mutat la cinematograful Studio si la Muzeul Taranului Roman.

IN WEEk-END
Azi, de la ora 18.00, la cinema Studio va fi proiectat filmul finlandez "Poveste de Craciun", de Juha Wuolijoki. De la ora 20.00 va recomandam "Hallam Foe", de David Mackenzie. De la ora 22.00, tot la Studio va fi proiectat "Scurtcircuit", realizat de Janez Lapajne. Duminica, la Studio sunt programate: ora 18.00 –"Intoarcerea berzelor" de Martin Repka (Slovacia), ora 20 – "Puiul, pestele si crabul regal", documentar spaniol, ora 22.00 – "Totul pe gratis" de Antonio Nuic (Croatia). La MTR sunt proiectate azi – de la ora 19.00 "Ingeri orbiti" (Danemarca), iar de la ora 21.25 grupajul de scurtmetraje "Obiecte pierdute" care contine si "Curcanii nu zboara", de Cristian Mungiu. Maine, MTR programeaza de la ora 17.00 filmul luxemburghez "Fiecare a saptea persoana", documentar de Elke Groen si Ana Ivanceanu, de la ora 19.00 "Maestrul" de Piotr Trzaskalski (Polonia).

Cele mai citite

Anunț de ultimă oră al Federaţiei Germane de Fotbal! Ce se întâmplă cu selecționerul Julian Nagelsmann

Federaţia Germană de Fotbal (DFB) a anunțat că i-a prelungit contractul selecționerului Julian Nagelsmann până în anul 2026. „Este o decizie care vine din suflet....

VIDEO. Caz halucinant la Sibiu. Bolid de zeci de mii de euro, dar fură 20 de lei dintr-o cofetărie

Proprietarul unui lanț de cofetării din zona Sibiului a luat măsuri în urma unei creșteri a furturilor și a instalat camere de supraveghere în...

Taylor Swift, atac la adresa lui Kim Kardashian? “thanK you aIMee”

Swift, în vârstă de 34 de ani, și-a surprins fanii în primele ore ale zilei de 19 aprilie, după ce a lansat un album...
Ultima oră
Pe aceeași temă