22 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialDaca nu doriti sa revedeti: Pasti nou cu filme vechi

Daca nu doriti sa revedeti: Pasti nou cu filme vechi

» Pentru zilele de Pasti, oferta posturilor romanesti de televiziune in materie de filme de sezon este exact la fel ca in anii trecuti.
» Cele care nu au totusi cunsocutele "filme cu Iisus" ne tenteaza cu comedii romantice sau drame fara legatura cu Pastele.
» In cinematografe au  intrat ieri doua premiere care ar putea fi o alternativa pentru cine a vazut "Iisus din Nazareth" de cel putin 17 ori.

PRO TV difuzeaza in ajunul pastelui, 26 aprilie, de la ora 17.30, ultima parte a filmului "Iisus din Nazareth", in regia lui Franco Zeffirelli – cea mai cunoscuta si mai accesibila  pelicula despre viata lui Iisus. Jim Caviezel n-a reusit sa-l detroneze pe Robert Powell, dar poate fi revazut si el in "Patimile lui Hristos", de Mel Gibson, difuzat tot de Pro TV  si tot in seara zilei de 26 aprilie, de la ora 21.45. Pacat ca nici un post de televiziune n-a reprogramat cel mai valoros film despre viata lui Iisus, "Evanghelia dupa Matei", realizat de Pier Paolo Pasolini in 1964. (Spre deosebire de Pasti, oferta de filme de Craciun e mult mai generoasa – Mos Craciun in zeci de ipostaze, brazi impodobiti, nasterea lui Iisus, plus bunele sentimente de sezon adaugate la indiferent ce soi de intriga.)  In rest, ajunul Pastelui e sarbatorit de televiziuni dupa cum a crezut fiecare ca e mai bine.

B1 TV difuzeaza de la ora 20.00 drama lui Roman Polanski, "Pianistul", TVR 1 spera sa sparga audienta cu un alt film sobru, "Good Night and Good Luck"/ "Noapte buna si noroc" , in regia lui George Clooney, in vreme ce TVR Cultural continua seria dedicata lui Federico Fellini cu "I Vitelloni" (ora 23.00). "Varsta inocentei" de Martin Scorsese a mai fost difuzat nu de mult de HBO, dar Pro Cinema il reia in noaptea de sambata spre duminica, de la ora 23.05, in timp ce National TV curge strain de tot ce e in jur si programeaza de la ora 22.00  "Lunetistul"/ "Sniper", film de actiune al carui protagonist e Tom Berenger.
Duminica, atmosfera se mai destinde. Pro Cinema reia a mia oara "Braveheart"/ "Inima neinfricata" (ora 20.30), la concurenta cu soporificul "Campionul"/ "Tin Cup"  (Kevin Costner si René Russo improvizand o idila pe marginea terenului de golf), difuzat de TVR Cultural de la ora 20.00. TVR 2 continua seria plictiselii cu nefericitul "Podurile din Madison County", unul dintre cele mai nereusite filme regizate de Clint Eastwood, pe care il difuzeaza de la ora 22.10, in timp ce, ca un facut, si Acasa TV a programat un film romantic de zile rele, "Povestea noastra"/"The Story of Us", in care Michelle Pfeiffer si Bruce Willis sunt doi soti care se hotarasc sa se desparta. Antena 1 joaca insa cel mai tare si de la ora 22.30 vine cu filmul de actiune "Regele asasinilor"/"Contract Killer", in care evolueaza Jet Li. Luni va puteti drege insa la TVR Cultural cu un film de calitate, "Lumea dupa Garp"/ "The World According to Garp", ecranizare din 1982 a cunoscutului roman al lui John Irving, un film trist un pic si vesel tot un pic, cu Robin Williams, Glenn Close si John Lithgow  in rolurile principale. Pelicula are stampila unui maestru – George Roy Hill.

Documentare "cu tema" pe micul ecran
Puteti echilibra oferta de filme artistice cu cea de documentare de inspiratie religioasa. TVR Cultural, care indeobste difuzeaza documentare de calitate, va propune azi, de la ora 16.30, ultima parte a unui ciclu de trei documentare consacrate Locurilor Sfinte. Dupa Ierusalim si Nazareth, al treilea film realizat de Ivona Cristescu aduce  in case, pentru cei care, desi vizele pentru Israel au fost desfiintate, inca nu au posibilitatea sa calatoreasca, imaginea Taborului, muntele la ale carui poale se afla Nazareth-ul si unde s-a petrecut Schimbarea la Fata. Tot TVR Cultural difuzeaza tot azi, dar de la ora 19.30, un documentar despre Muntele Athos, o productie franceza din anul 2006 care spune povestea acestui munte inchis pentru camerele de filmat si femei, altfel decat il stiti din declaratiile lui Gigi Becali (cum ca le-ar fi cumparat jeep-uri calugarilor romani). Duminica, de la ora 16.00 emisiunea Remix schimba macazul si vine cu un documentar despre trioul Stepan Project, care definitiveaza in acest moment un proiect amplu, ultima parte a trilogiei "Sensul vietii", si anume dublul CD intitulat "Lumina".

TVR Cultural a inceput deja sa prezinte fragmente ale proiectului, un montaj inedit de imagini de arhiva si imagini contemporane, insotite de o muzica ce, in opinia lui Ilie Stepan, doreste sa surprinda dimensiunea cosmogonica, dar si pe cea ancestrala a spiritului omenesc. In fine, luni fiind zi libera, n-ar strica sa urmariti tot pe TVR Cultural documentarul "Iberia", semnat de cunoscutul cineast spaniol Carlos Saura. Filmul a fost realizat in urma cu doi ani si  combina dansul cu muzica, teatrul si filmul. Dupa alte documentare apreciate, cineastul se opreste acum la un spectacol de dans flamenco pe muzica suitei "Iberia", compuse de Isaac Albeniz. Recompensat cu Premiul Goya pentru Cea mai buna imagine, filmul se constituie, scria revista "Variety" la momentul premierei, intr-un "puternic portret al spiritului spaniol, in particular al culturii gitanilor din Andaluzia".

Ultimul Chabrol  pe marile ecrane
In salile de cinema ieri au intrat doar doua filme noi. "Desigur… poate ca…"/ "Definitely Maybe" este o comedie romantica ce urmareste deruta afectiva a unui tanar pe parcursul mai multor ani necesari sa realizeze pe cine iubeste. Filmul este scris si regizat de aceeasi persoana, Adam Brooks, si ii are in distributie pe Ryan Reynolds, Rachel Weisz si Abigail Breslin. Spre deosebire de alte comedii romantice destul de bine insurubate in scheme dramaturgice monocorde, aceasta pare mai bine scrisa si, oricum, mai elaborata, fie doar si pentru faptul ca erou, nu se ocupa doar cu dragostea, ci are si mari expectatii de la viata politica. Ca la un moment dat (cam in acelasi timp)  i se va lua si de la una, si de la cealalta si va invata sa separe graul de neghina, nu e intamplator.

Cadoul de Iepuras de la firma de  distributie Independenta Film este "Fata taiata in doua"/ "La Fille coupée en deux". Cu cel mai recent film al sau, veteranul cineast francez Claude Chabrol revine la un subiect luat din viata de zi cu zi pentru a mai adauga o fila la dosarul sau de "entomolog al conditiei umane" (expresie care ii face placere). Cazul real s-a petrecut in 1906, cand un cunoscut arhitect american, Stanford White, a fost asasinat de un playboy, sotul fostei amante a acestuia. Deci nu fata din titlu e ucisa, titlul sugerand de fapt ambivalenta personajului principal feminin, interpretat de Ludivine Sagnier. Temei dublului, Claude Chabrol i-o alatura pe cea a aparentelor inselatoare, rezultatul fiind un film bine primit de critica franceza.

Cele mai citite

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...

Ucraina s-a retras brusc din acordul cu Rusia, mediat de Turcia, privind cerealele

Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene...

AUR l-a reclamat pe Cîrstoiu la Direcția Antifraudă Fiscală

Președintele filialei AUR București, Mihai Enache, anunță că l-a reclamat la Direcția Generală Antifraudă Fiscală pe medicul Cătălin Cîrstoiu, candidat la Primăria Capitalei. "Mihai Enache,...
Ultima oră
Pe aceeași temă