13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialCine mai are nevoie de filosofie?

Cine mai are nevoie de filosofie?

În cadrul Conferințelor Ateneului Român, va avea loc dezbaterea „Filosofia: necesitate sau lux?“, la care sunt invitați filosoful Kit Fine, profesor la New York University, și profesorul Mircea Dumitru, rectorul Universității din București.

Evenimentul de luni, 20 iunie 2016, se va desfășura începând cu ora 18.30, la Ateneul Român. În deschidere va avea loc un recital de pian susținut chiar de Kit Fine.

„Îmi place să cred că după șase ani Conferințele Ateneului Român au căpătat un loc proeminent în spațiul cultural românesc. Conferința de luni, 20 iunie,  este cea de-a 22-a din seria nouă. Au conferențiat nume sonore din elita intelectuală internațională: laureați ai Premiilor Nobel, Goncourt, Balzan, academicieni, universitari, scriitori. Este esențial și obligatoriu să se respecte condiția excelenței omologate a invitaților, pentru ca proiectul să se impună nu doar în România, ci să capete un statut onorabil în Europa“, spune Andrei Dimitriu, directorul Filarmonicii George Enescu.

Un spațiu al dialogului

„Profesorul Kit Fine, de la New York University, membru al Academiei Americane de Artă și Știință, este unul dintre cei mai importanți filosofi ai momentului, cu excepțională carieră academică. Este invitatul de onoare. Partener de dialog, luni seară, va fi Rectorul Universității bucureștene, membru corespondent al Academiei Române, profesorul Mircea Dumitru, un rafinat și distins universitar cu prezență internațională remarcabilă. Conferențiarii și tema anunțată prefigurează o dezbatere incitantă“, apreciază directorul Andrei Dimitriu.

Mircea Dumitru, rectorul Universităţii din Bucureşti, a explicat în ce va consta dialogul său cu colegul britanic: „Conferința va aborda importanța studiului filosofiei și al ștințelor umaniste pentru dezvoltarea personalității intelectuale și morale a tinerilor studioși. Filosofia păstrează în continuare un rol cultural important pentru clarificarea gândurilor și a ideilor care motivează acțiunile noastre. Totodată, filosofia ajută la dezvoltarea personalității umane prin cultivarea și educarea gândirii critice. Profesorul Kit Fine este o personalitate de talie mondială în domeniul logicii, al metafizicii și al filosofiei limbajului. Contribuțiile sale în ultimii 50 de ani la dezvoltarea filosofiei au condus la rescrierea agendei acestor discipline într-o operă foarte originală și foarte profundă. Kit Fine este membru al Academiei Americane de Științe, al Academiei Britanice și este Doctor Honoris Causa al Universității din București“. 

Doi filosofi de calibru

Kit Fine, absolvent de Oxford, este profesor de filosofie la New York University și membru al American Academy of Arts and Sciences. Domeniile sale de cercetare sunt metafizica, logica și filosofia limbajului, însă a publicat lucrări și în domeniul filosofiei antice, lingvisticii, informaticii și teoriei economice. De asemenea, profesorul Kit Fine a fost fellow al Guggenheim Foundation și American Council of Learned Societies, precum și editor al „Journal of Symbolic Logic“.

Mircea Dumitru este rector al Universității din București din decembrie 2011. Este membru corespondent al Academiei Române și profesor la Departamentul de Filosofie Teoretică al Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București. A fost decan al Facultății de Filosofie între 2000-2008 și prorector al Universității din București în perioada 2008-2011. Spe-cialist în logică filosofică, filo-sofia limbajului, metafizica modalităților, epistemologie, filosofia minții și a conștiinței, Mircea Dumitru a obținut titlul de doctor în filosofie la Universitatea Tulane din New Orleans în mai 1998, iar două luni mai târziu a finalizat al doilea doctorat la Universitatea din București. A fost profesor invitat la Universitatea „Jean Moulin“ Lyon 3, New York University, Universitatea din Helsinki, City University of New York.

Cele mai citite

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...

Piedone, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Voi câștiga alegerile cu 42%”

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, și-a depus astăzi candidatura pentru Primăria Municipiului Bucureşti și a declarat că va câștiga alegerile cu 42%.„Se pare...

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...
Ultima oră
Pe aceeași temă