18.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialBastioane, strazi vechi - in circuitul turistic al Brasovului

Bastioane, strazi vechi – in circuitul turistic al Brasovului

In anul 1991, brasovenii priveau neputinciosi cum cladirile-monument se prabusesc pur si simplu. Istoria orasului Brasov a fost ignorata de catre regimul comunist, iar monumentele istorice au fost lasate in paragina. “Turnul Negru”, atestat in documente inca din secolul al XV-lea, se prabusise, din zidurile acestuia ramanand doar un morman de bolovani. “Turnul Alb”, cunoscut inca din anul 1494, era napadit de vegetatie. Acelasi lucru se intampla cu tot ceea ce reprezenta istorie la Brasov.
Turistul, dar si brasoveanul nu aveau ce vedea la Brasov, decat Piata Sfatului, acolo unde inca mai exista si astazi Casa Sfatului, sediul administrativ al orasului in Evul Mediu, care adapostea un muzeu de istorie. In anul 1996 au inceput – adevarat, destul de anemic – lucrarile de restaurare a monumentelor istorice. Asa cum a fost firesc, s-a inceput cu “Turnul Negru”, dar lucrarile de reabilitare a acestuia au fost finalizate doar dupa anul 2000.
Cel care avea sa-si faca un adevarat program de reabilitare a monumentelor istorice era presedintele Consiliului Judetean Brasov, Aristotel Cancescu, care nu a abandonat nici pana astazi ideea ca istoria orasului de la poalele Muntelui Tampa poate fi exploatata turistic. Astfel, au fost reabilitate in intregime monumente precum “Bastionul Graft”. Acesta avea menirea ca, incepand cu secolul al XVI-lea, sa acopere “cu foc” zona exterioara a zidurilor Cetatii Brasovului impotriva eventualilor atacatori. In prezent, aici se desfasoara concerte, dar Bastionul are si functie de muzeu si galerie de suveniruri, gazduind si o cafenea. Lucrarile de reabilitare a monumentului au depasit cu putin un miliard de lei. In acelasi timp, a fost redata promenada “De dupa ziduri”.
O alta lucrare de anvergura este renovarea zidului din partea de sud-est a Cetatii Brasovului, constructie care se afla chiar sub poalele Muntelui Tampa. In vremea lui Iancu de Hunedoara exista chiar un zid al Cetatii Brasovului care urca pana spre piscul Muntelui Tampa, dar acesta a fost demolat, iar cu piatra existenta s-a consolidat zidul care imprejmuia Brasovul de altadata.

Punct strategic pentru strajerii Brasovului

Restaurat in intregime, “Turnul Negru”, punct strategic pentru strajerii Brasovului, a devenit muzeu, acesta fiind acoperit si cu o frumoasa cupola de sticla. “Poarta Schei”, ridicata la 1829, facea legatura intre Cetatea Brasovului si cartierul Schei. In prezent, imobilul este refacut in totalitate. Alaturi de acesta se afla “Poarta Ecaterinei”, un monument care asteapta reabilitarea. Celebra “Strada a Sforii”, avand o latime de doar 1,20 metri, unica in Europa, este acum amenajata modern, fiind strajuita de felinare de epoca. Putini stiu ca mica straduta avea, pe langa un rol administrativ, si un rol strategic, permitand trupelor de aparare a cetatii sa circule nevazute de un eventual inamic prin aceasta zona. Pentru refacerea acestor monumente istorice pana in prezent au fost cheltuiti peste 600.000 de euro.

Cetatea Fagarasului, mai mult zona comerciala

Banii au provenit din trei surse: bugetul Consiliului Judetean Brasov, PHARE si fonduri PNUD – Programul “O Romanie Frumoasa”. Acest program de reabilitare a monumentelor istorice se afla la Brasov in plina desfasurare, el cuprinzand si alte monumente istorice din judet. Din pacate, “Cetatuia Brasovului”, din monument istoric aflat in patrimoniul statului, a devenit proprietatea unei societati comerciale. Cetatea Fagarasului, monument istoric de puternica rezonanta pentru istoria Transilvaniei si a Tarii Romanesti, este doar o zona comerciala si nimic mai mult. Insa Cetatea Taraneasca de la Rupea, dar si Castelul Bethlen din comuna Racosul de Jos vor beneficia de un program de restaurare.
Pentru realizarea acestor proiecte este nevoie si de sprijinul Ministerului Culturii, care nu poate interveni decat daca i se pun proiecte viabile pe masa. Este de asteptat ca programul inceput de catre Consiliul Judetean privind reabilitarea acestor obiective istorice sa continue la Brasov. De asemenea, este absolut necesar un proiect de estetizare a zonei, deoarece multe monumente sunt inca sufocate de vegetatia din jur si nu pot fi vazute de catre cel care se urca pe Muntele Tampa si doreste sa priveasca panorama orasului.
In acelasi timp, nu este deloc rau ca acest proiect aflat in derulare la Brasov sa continue si in alte zone ale Romaniei. De exemplu, la Castelul Huniazilor, unde se impune un program de restaurare.

Cele mai citite

Dacă luptătorii împotriva cancerului sunt antrenați, de ce luptătorii împotriva propagandei sunt uciși?

Dacă limfocitele T-Helper pot fi antrenate în laborator pentru a lupta împotriva cancerului, de ce nu ar exista un factor imun și contra propagandei,...

Jens Stoltenberg: România are un rol esențial în apărarea flancului estic al NATO

România este esențială pentru apărarea flancului estic al NATO, a spus Jens Stoltenberg, șeful NATO, după discuția avută marți cu președintele Klaus Iohannis, potrivit...

România, a doua cea mai mare creștere a intenției de vot la europarlamentare

România a înregistrat a doua cea mai mare creştere a intenţiei de vot la alegerile europene din acest an faţă de 2019, după Cehia,...
Ultima oră
Pe aceeași temă