9.1 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialBanksy saboteaza vanzarea propriilor lucrari

Banksy saboteaza vanzarea propriilor lucrari

» Celebrul artist stradal Banksy a refuzat sa autentifice cinci lucrari scoase la licitatie in Londra weekendul trecut, facand vanzarea acestora dificila, relateaza presa britanica.

Dupa ce pe piata au aparut o multime de falsuri Banksy (artistul graffiti a carui identitate este inca un secret), in prima parte a acestui an a fost infiintat un grup denumit Pest Control, incredintat chiar de artist cu sarcina de a autentifica panzele si printurile sale. Dar Pest Control a declarat acum ca artistului nu ii place ca arta sa sa fie scoasa din contextul sau original si ca nu aproba vanzarea nici unei lucrari de strada.
Cu toate acestea, casa de licitatii Lyon si Turnbull a spus ca nu are nici o indoiala ca piesele sunt originale. Un purtator de cuvant al acesteia a declarat: "Bansky nu a spus ca lucrarile sunt false. Nu stiu de ce nu vrea sa le autentifice. Ce spune el este ca lucrarile de strada ar trebui sa ramana pe strada". Ben Hanly a transmis din partea casei Lyon si Turnbull ca licitatia va avea loc si in absenta recunoasterii oficiale, dar ca lucrarile au fost autentificate de o organizatie neoficiala de experti, numita Vermin.

Un perete de 383.000 de dolari
Banksy, un artist-cult, si-a facut un nume desenand graffiti-uri si stenciluri in spatii publice, adesea cu un mesaj politic subversiv. Lucrarile lui au ajuns sa valoreze atat de mult incat mai multe desene stradale au fost salvate. Printre acestea, un perete intreg atribuit lui Banksy a fost vandut in cadrul unei licitatii pe internet pentru 383.000 de dolari, pret care nu a inclus costul inlocuirii zidului.
Pe website-ul grupului Pest Control, acesta sustine ca, de la crearea sa in luna ianuarie, 89 de lucrari de strada si 137 de printuri pe alte suporturi s-au dovedit a fi false. "Pest Control nu autentifica lucrari de strada pentru ca Banksy prefera ca acestea sa ramana acolo, iar proprietarii cladirilor tind sa fie enervati cand le dispar usile din cauza unui stencil. El incurajeaza pe oricine doreste sa achizitioneze vreuna dintre imaginile sale sa o faca cu maximum de precautie si atrage si atentia ca multe copii sunt superioare calitativ originalelor", a spus Pest Control.

"Sunt Banksy. Apar in toata literatura si peste tot"
Printre lucrarile scoase la licitatie weekendul trecut, a caror valoare totala era evaluata initial la o suma intre 200.000 si 270.000 de lire sterline, s-au aflat "Refuse Rat", estimat la 20.000 de lire, si "Fungle Junk", constand in trei desene facute pe laterala unui autobuz cu ocazia unui festival din Cornwall in 1999, estimat la 150.000 de lire. "Sunt Banksy. Apar in toata literatura si peste tot. Iar serviciul de autentificare al Vermin mentioneaza provenienta fiecarei lucrari cat se poate de clar. Piata va decide", a declarat reprezentantul casei de licitatie pentru Reuters inainte ca vanzarea sa aiba loc.

In urma licitatiei insa, se pare ca piata a decis ca un Banksy nerecunoscut chiar de artist nu valoreaza atat de mult. "Fungle Junk" a fost retrasa din licitatie cand suma maxima oferita nu s-a ridicat nici macar la jumatatea pretului estimat initial la 150.000 de lire. In aceeasi situatie s-au aflat mai multe lucrari. Refuzul artistului de a-si recunoaste lucrarile, in ciuda faptului ca nu a existat nici o indoiala in privinta autenticitatii acestora, a fost in parte  cauza pentru rezultatele slabe ale licitatiei, potrivit unui alt purtator de cuvant al casei Lyon si Turnbull, Philip Gregory. "A fost o vanzare foarte dificila. Am avut o gramada de oameni interesati si multi au venit sa vada expozitia. Probabil si starea economiei ii face pe oameni foarte grijulii in privinta felului in care isi cheltuiesc banii. Daca motivul a fost ca lucrarile au fost autentificate doar de panelul de experti independenti Vermin si publicitatea care a inconjurat acest fapt, este pacat."

Alti dealeri au fost insa mai putin ingaduitori. "si-a distrus propria piata. Aceste lucrari sunt cu siguranta Banksy, nu exista nici o indoiala. Oamenii lui Banksy obiecteaza la adresa grupului Vermin, dar refuza si sa le autentifice ei. Poate ca el a facut-o intentionat. Dar ei sunt niste oameni de afaceri foarte prosti si este mereu dificil si ciudat sa ai de-a face cu ei", a declarat un dealer pentru The Independent.

Cele mai citite

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...

Consecințele unui linșaj mediatic

Lapidarea doctorului Cătălin Cârstoiu în piața publică este cea mai clară radiografie a societății românești. Nimeni din breasla medicală nu i-a sărit în apărare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă