16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialApostolat in Apuseni

Apostolat in Apuseni

Datoram lui Ioan Felea, un impatimit iubitor al meleagurilor natale din Muntii Apuseni, dar si un animator neobosit al propagarii in cercuri mai largi a cunoasterii realitatilor din acest areal natural al tarii de o rara frumusete intriseca, un adevarat Tirol romanesc, mai multe volume despre oamenii meleagurilor respective. Iata, recent, gratie stradaniilor lui, a aparut volumul fratelui sau Romulus Felea “Viata spirituala din Tara Motilor”.
Este o culegere de scrisori pe care acest neobosit dascal, odata reintors de la studii sa redea lumina slovei copiilor de moti, nu s-a limitat numai la aceasta vocatie pedagogica la catedra, ci s-a straduit sa organizeze manifestari culturale si stiintifice, conferinte la care invita personalitati din Cluj-Napoca, sarbatori omagiale etc.
Volumul releva in esenta, stradania lui Romulus Felea de a pune in valoare istoria locala, folclorul, dialectologia, legendele, de a etala oamenilor frumusetile monumentelor naturii, atat de darnica in Apuseni. Scriitorul a mai publicat in 1974 un volum intitulat “Tara Motilor, studii, articole si comunicari”, care inmanunchia lucrarile si comunicarile de istorie (19 autori) si de filologie (5 autori).
In alt volum, intitulat “Avram Iancu si folclorul”, aparut in 2002, sunt culese conferintele si publicatiile lui din anii 1973-1974 etc. Iar despre actualul volum, prof. univ. Marcel Stirban face in introducere un adevarat si larg portret omagial autorului cu titlul meritat: “Romulus Felea – un pilduitor exemplu pentru elita culturala locala”. Intre altele, profesorul Stirban scrise despre Romulus Felea: “Avea in el ceea ce elita noastra buna locala din totdeauna a avut: un optimism fecund, mereu creator, lipsit de naivitatea copilareasca, intarit de intelepciunea batraneasca, chiar daca anii sai de viata nu i-au ingaduit sa se numere printre acestia”. Sau: “Citind corespondenta lui Romulus Felea, cea publicata si cea din acest volum, toate lucrarile sale aparute ori ramase inca in manuscris, parca strabatem aievea, alaturi de el, inaltimi de legenda in care omenescul cotidian este mult mai aproape de Cerul Dumnezeiesc”.
Pe drept va puteti intreba acum: “Cine sunt cei cu care coresponda Romulus Felea pe teme culturale si stiintifice? Iata cativa destinatari: dr. Emil Botis – Timisoara, prof. Aurel Campeanu – Bucuresti, prof. V. Copilu Cheatra – Brasov, lect. univ. (atunci) Eugen S. Cucerzan – Cluj; numeroase scrisori sunt catre Titus Furdu – Cluj-Napoca, prof. N. Josan – Alba Iulia, etc. Sunt, in total, 133 de scrisori in acest volum pe care merita sa le cititi, ele reflectand zbaterea unui dascal pentru meleagurile lui si oamenii lor.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Crește cu 50% numărul de muncitori filipinezi așteptați în România anul acesta

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei Filipino-Române organizate de curând în Filipine, de către Departamentul de Muncitori Migranți, din cadrul Guvernului Filipinez, a...

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...
Ultima oră
Pe aceeași temă