8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialAmintiri din tinereţe

Amintiri din tinereţe

Pe 24 iunie va intra în cinematografe pelicula „Trei amintiri din tinerețe“, în regia lui Arnaud Desplechin, care a primit anul acesta Premiul César pentru cel mai bun regizor.

„Trei amintiri din tinerețe“ este o poveste despre maturizare, un film aproape autobiografic al regizorului francez. Lungmetrajul prezintă acţiunea anterioară altui film cu care, în urmă cu 20 de ani, regizorul Arnaud Desplechin participa în Competiția oficială la Cannes 1996, „Comment je me suis disputé… (ma vie sexuelle)“. Filmul ni-l introducea pe tânărul Paul Dedalus (numele personajului a fost ales ca un omagiu adus lui James Joyce), aflat în plină criză existenţială: să-şi definitiveze masteratul şi să devină profesor cu normă întreagă? Chiar îşi iubeşte partenera sau ar trebui să-şi refacă viaţa alături de una dintre celelalte amante?

O întreagă generaţie de tineri actori se lansa atunci (Mathieu Amalric, Marion Cotillard, Chiara Mastroianni), iar pe unii dintre ei îi vom regăsi acum şi în „Trei amintiri din tinerețe“. Spre exemplu, Mathieu Amalric, cel care în 1996 interpreta personajul principal, a devenit între timp celebru pentru rolurile din „The Grand Budapest Hotel“ sau „München“.

Anul acesta, filmul a fost nominalizat la 11 categorii ale Premiilor César și a obținut premiul pentru cel mai bun regizor. Anul trecut a fost proiectat în secțiunea Midnight Screening de la Cannes, unde a câștigat premiul SACD.

Pentru regizorul francez, „Trei amintiri din tinerețe“ reprezintă al cincilea film în Competiția oficială de la Cannes. Prima participare a fost în 1992, cu „La Sentinelle“, iar cea mai recentă în 2013, cu „Jimmy P.“ (cu Benicio Del Toro și Mathieu Amalric).

Arnaud Desplechin a făcut parte din juriul Festivalului de la Cannes 2016, alături de celebrități precum Donald Sutherland, Kirsten Dunst, Mads Mikkelsen, Laszlo Nemes sau Vanessa Paradis.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă