15.4 C
București
miercuri, 22 septembrie 2021

Art-terapia, un mod de exprimare al stărilor emoționale „ART IN/SANE: Expresia plastică în psihopat

Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural Expo Arte, în parteneriat cu Secția de Științe Medicale a Academiei Române, Institutul de Antropologie „Francisc I. Rainer“ și Radio România, organizează prima expoziție de artă psihopatologică – „ART IN/SANE: Expresia plastică în psihopatologie“. Vernisajul va avea loc mâine de la ora 10.00, în Sala Cupola a Bibliotecii Academiei Române (București, Calea Victoriei, nr. 125) și va fi urmat de o dezbatere cu tema „Arta psihopatologică componentă a patrimoniului cultural material, național și transnațional“.

Expoziția va fi deschisă publicului larg în perioada 5 – 30 iunie, în intervalul orar 10.00 – 16.00.

Acest eveniment reprezintă prima încercare de a face accesibile pentru publicul larg lucrări de artă (desene, gravuri, picturi) realizate de-a lungul timpului de persoane diagnosticate cu tulburări psihice, din mai multe instituții psihiatrice din România.

Pentru prima dată sunt expuse lucrări care ilustrează munca și strădaniile în domeniu ale specialiştilor români, începând cu colecția Prof. Dr. Aurel Romilă (foto), deschizător de drum în domeniul terapiei prin artă, căreia i se alătură colecția Spitalului de Psihiatrie „Eftimie Diamandescu“ – Bălăceanca, a Spitalului de Psihiatrie Voila, precum și alte colecții private.

Această ieșire din spațiul instituțional a creațiilor de artă psihopatologică poate avea și la noi în România consecințe pozitive. Printre acestea, o reducere a etichetării și stigmatizării bolnavului cu tulburări psihice și o mai bună poziționare a psihiatriei în cadrul disciplinelor medicale din perspectiva opiniei publice. Totodată acest demers poate readuce în prim-plan importanța art-terapiei care a dispărut în ultimii ani din spitale.

P
Coordonatorul științific al proiectului, Dr. Valentin-Veron Toma, susține că „expoziția ART IN/SANE: Expresia plastică în psihopatologie este situată la granița dintre artă și știință, adresându-se specialiștilor desigur, dar în foarte mare măsură și publicului larg. Acest eveniment setează premisele pentru o dezbatere privind oportunitatea de a aduce expresia plastică din spațiul izolat al spitalului în spațiul public. În România nu a fost constituită încă o colecție la nivel național și nu avem un muzeu de artă psihopatologică, însă această expoziție face un pas în această direcție, punând laolaltă lucrări realizate în câteva spitale psihiatrice“. Mai multe detalii puteți afla pe site-ul www.expoarte.ro.   

Ultima oră
Pe aceeași temă