13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăCulturăAlpin Film Festival

Alpin Film Festival

Festivalul se deschide, astăzi, cu vernisajul a două expoziții foto și proiecția în premieră a filmului “Viața e o potecă”, ce face parte dintr-o serie de 12 reportaje intitulată “Izolați în România”, ce surprind viața oamenilor care trăiesc în cătunele izolate de munte din țară.

”Am început festivalul acum trei ani cu gândul de a crea un loc de întâlnire al celor care iubesc muntele și îl înțeleg – de la cei care aleg să îi bată potecile până la cei care fac din alpinism o vocație. Există o comunitate puternică în România, sportivi, alergători montani, parapantiști, schiori, alpiniști care au atins diverse vârfuri de 6, 7 sau 8 mii de metri în toată lumea – pentru toți aceștia, dar și pentru cei care apreciază muntele fără să practice neapărat un sport, avem cel puțin un film, o carte, un colț dintr-o expoziție de fotografie, povești care să îi inspire și să îi unească. Vrem să și educăm publicul din România, dincolo doar de a-l informa sau a-i oferi o alternativă de weekend. Îi avem alături de noi pe cei care au realizat performanțe extraordinare pe munții din întreaga lume – oameni din poveștile cărora generațiile tinere au ce învăța.” a spus Dan Burlac, directorul Festivalului Alpin Film Festival și inițiatorul proiectului.

Invitați speciali

Printre invitații speciali ai festivalului ce vor interacționa cu publicul se numără: alpiniștii Zsolt Torok, Vlad Căpușan, Cornel Coco Galescu, Constantin Lăcătușu, Daciana Leonte, Cosmin Andron, sportivii de performanță Paul Constantin Pepene, Cornel Dumitru Puchianu, Dana Haralambie recent reveniți în țară de la Jocurile Olimpice de Iarnă de la PyeongChang, sportivii Toma Coconea, Denisa Dragomir, Silviu Bălan, speologul Dr. Cristian Lascu și mulți alții. Invitații străini sunt personalități de marcă în domeniul montan: Victor Saunders, alpinist scoțian, personalitate excepțională din rândul ghizilor montani din Europa sau Manuele Panzeri și Mario Panzeri din Italia, alpiniști cu performanțe deosebite, în special în ascensiunile pe Cerro Torre.

Filme naționale și internaționale

Din selecția internațională, publicul va putea viziona filme precum: “Samuel in the clouds” (Belgia, 2017); “Hadwin’s Judgement” (Canada, 2016); “Elbrus” (Rusia, 2016; K2 – Touching the sky (Polonia, 2016); “Europe’s Last Nomads” (Austria, 2016).

Filmele din secțiunea „Competiția națională – Film românesc de munte” spun poveștile unor locuri fascinante din România sau din lume – “Pe urmele lupului în Apuseni”, regia Dan Curean și Dan Păvăloiu, “Lemnul – Ținutul Buzăului”, regia Andrei Dobrescu, Adriana Oprea, “Banatul Montan – Drumul Romanilor”, regia Sabin Dorohoi, “Nebunul Mare”, regia Ioan Stoenică), „Islanda, cu bicicleta în deșert” sau “MUZTAGH ATA”. La proiecții vor participa și echipele filmelor din competiție, iar publicul va avea posibilitatea să voteze pentru cel mai bun film românesc de munte.

La Bușteni, pe 3 martie, va avea loc și proiecția, în premieră, a filmului expediției în Cerro Torre cu Zsolt Torok și Vlad Căpușan – protagoniști în cea mai spectaculoasă și valoroasă performanță a alpinismului românesc de început de an.

Festivalul are și o importantă componentă educațională și propune câteva întâlniri inedite pe teme precum: „Ariile protejate – Redute ale culturii montane” în parteneriat cu Asociația PROPARK, „Educația pentru turism montan” în parteneriat cu Academia de Studii Economice și ”100 de ani de turism montan în România”.

Pe lângă aceste manifestări, festivalul cuprinde și concursuri sportive, precum și evenimente de degustare a produselor și preparatelor specifice muntelui.

 

Cele mai citite

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...

Despăgubiri record după prăbușirea podului Francis Scott Key din Baltimore

Despăgubirile pe care le vor plăti companiile de asigurări în urma prăbușirii podului Francis Scott Key din Baltimore ar putea să fie cele mai...

Maestrul Victor Rebengiuc și actrița Mariana Mihuț au primit titlul de „ Cetățean de Onoare” al Ploieștiului

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au primit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului...
Ultima oră
Pe aceeași temă