16.9 C
București
vineri, 24 septembrie 2021

Actrița Maria Ploae va primi Premiul de Excelență la TIFF ediția 2020

Premiul de excelență acordat de TIFF 2020, prima ediție ce se va desfășura în aer liber și în condiții stricte de distanțare socială, va merge la Maria Ploae. Absolventă în anul 1975, la 24 ani, a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică București, actrița a fost o prezență magnetică pe scenele teatrelor românești și pe marile ecrane.

Maria Ploae apare în distribuția a peste 40 lung-metraje, cu roluri memorabile alături de alte nume sacre ale teatrului și filmului românesc. Debutul într-un film apare încă de pe vremea studenției, în filmul „Un comisar acuză” al lui Sergiu Nicolaescu. Urmează apoi roluri de neuitat în „Frații Jderi”, „Toamna bobocilor”, „Dumbrava minunată” și „Promisiuni”, filmul Elisabetei Bostan pentru care Maria Ploae a câștigat în 1985 Premiul de interpretare la Costinești.

„Dincolo de pod”, „Mânia”, „Un bulgăre de humă”, „Ștefan Luchian”,„Binecuvântată fii, închisoare” ori „Logodnicii din America” sunt alte filme în care a fost distribuită Maria Ploae. Ea a jucat și în producția din 2019 „Cardinalul”, film inclus în selecția Zilelor Filmului Românesc la TIFF.

Ediția din 2020 a TIFF se va desfășura între 31 iulie și 9 august la Cluj-Napoca, va avea un număr record de producții locale, aproape 40, și va reuni regizori, producători și distribuitori de film români. Juriul din acest an este format din Ada Solomon (producătoare de film), Adina Pintilie (regizoare), Philip O’Ceallaigh (scriitor), Csaba Székely (dramaturg) și Hatházi András (actor). Ca o excepție, anul acesta, Premiul FIPRESCI (Federația Internațională a Criticilor de Film) va fi acordat, de la distanță, unui lungmetraj din secțiunea Zilele Filmului Românesc (și nu din secțiunea tematică), iar jurații sunt criticii Jean-Max Mejean (Franța), Marina Kostova (Macedonia) și Jennifer Zylka (Germania).

Ultima oră
Pe aceeași temă