16.7 C
București
marți, 28 septembrie 2021

A început slujba de Bobotează. Apa sfințită se ia în sticle deja pregătite la biserică

În bisericile ortodoxe din România se desfășoară, în ziua de 6 ianuarie, slujba de Bobotează.

Spre deosebire de alți ani, astăzi slujbele trebuie să respecte condițiile sanitare specifice stării de alertă. Una dintre noile reguli este că aghiasma nu se mai primește în sticle aduse de credincioși de acasă, ci se distribuie acestora în sticle deja pregătite de voluntarii bisericilor.

O altă regulă care ar trebui respectată este evitarea aglomerațiilor, chiar dacă credincioșii ar trebui să poarte cu toții mască.

„Sărbătorile trebuie să învingă pandemia, dacă ne ascundem de sărbători însemnează că vrem să fim biruiţi de boală. Întrucât vrem să biruim boala cu ajutorul lui Dumnezeu, pentru că e sărbătoarea darurilor, sărbătoarea sfinţeniei, multe raze de sfinţenie vor fi mâine şi poimâine asupra apei care se sfinţeşte şi asupra oamenilor care vin la această sfinţire. Tocmai de aceea am pregătit, ca în fiecare an, Boboteaza. Vom face procesiune în Portul Tomis, unde este foarte larg ca oamenii să nu stea înghesuiţi, le dăm şi toate instrucţiunile, invit şi jandarmeria şi poliţia să fie printre oameni, ca să păzească toate regulile, iar noi ne facem slujba ca în fiecare an, pentru că slujbele nu se schimbă în pandemie, ci rămân aceleaşi, noi trebuie să înmulţim slujbele în pandemie”, declara, în acest context, IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului.

La București, slujba va condusă de Preafericitul Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Ceremonia religioasă se desfășoară sub supravegherea Jandarmeriei Capitalei.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă