9.8 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021

43 de ani de la cutremurul din 1977

Evenimentul va avea loc la Biblioteca Națională a României, în sala Mircea Eliade, între orele 09:00 și 16:30. Simpozionul se dorește a fi un bun prilej de a discuta despre cutremurul care a produs cele mai mari pagube în România, în special în București, dar și despre situația actuală, conștientizare și percepția riscului seimic de către populație.

Nu dorim ca acea zi să fie uitată, dar la fel de mult nu dorim ca ea să se repete. Datele oficiale arată că 1578 de persoane și-au pierdut viața în România (din care 90% în București) și 11321 au fost rănite, în principal datorită prăbușirii clădirilor. Seismul a avariat grav aproape 32897 de locuințe, din care 33 de cladiri de înălțime medie sau mare s-au prabușit în București. 763 de unități industriale, 11 spitale și 374 de grădinițe și școli au fost afectate.

La discuții vor lua parte reprezentanți ai autorităților publice, institutelor de cercetare, universităților, ONG-urilor și asociațiilor profesionale precum: Dr. Raed Arafat (Secretar de Stat MAI, șeful DSU), secretarul de stat din partea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrație, Constantin Ionescu (Director General INFP), Mircea Radulian (INFP), Francisc Senzaconi (IGSU), Andrei Mehedințu (PAID România), Carmen Mihaiu (BNaR), Dragoș Toma-Dănilă și Dragoș Tătaru (INFP), Emil-Sever Georgescu (URBAN-INCERC), Prof. Univ. Dr. Iuliana Armaș (Facultatea de Geografie a Universității din București), Prof. Dr. Dan Mănăstireanu Mircea Mironescu (AICPS), Mihai Șercăianu (MKBT), Alina Kasprovschi (Fundația Comunitară București), Matei Sumbasacu (RE-RISE), Ionuț Popa (Civicnet), Delia Moles (Crucea Rosie) s.a.

Următoarele teme vor fi dezbătute în cadrul evenimentului: managementul riscului seismic la scară națională – de la planificare strategică la acțiuni concrete, știința și tehnologia în folosul acțiunilor de reducere a riscului seismic, implicare comunitară, creșterea gradului de conștientizare și acțiuni de mobilizare, comunicarea și percepția riscului seismic, educația ca mijloc de conștientizare și creștere a rezilienței

Un spațiu special va fi dedicat presei, unde participanții la simpozion vor putea fi intervievați.

De asemenea, la parterul Bibliotecii cât și în parcarea acesteia (Bulevardul Mircea Vodă) sunt prezentate o serie de expoziții cu tema „Educație pentru o mai bună pregătire la dezastre”:
– Expoziția de tehnică a IGSU (mașini de intervenție, containere multirisc, motociclete SMURD etc.);
– Caravana SMURD „Fii pregătit” – Centrul mobil de pregătire a populației
– Expoziția Mobilă despre Cutremure a INFP
– Expoziția Muzeului Pompierilor
– Expoziția de cărți din colecția Bibliotecii Naționale, cu privire la cutremurul din 1977
– Minisimulatorul seismic al URBAN-INCERC.

Ultima oră
Pe aceeași temă