11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăCultură165 de ani de la moartea scriitoarei Charlotte Bronte

165 de ani de la moartea scriitoarei Charlotte Bronte

A mai avut un frate mai mic, Branwell, şi două surori mai mari, dar acestea au murit în 1820 de tuberculoză. În aceeaşi perioadă, şi-a pierdut şi mama din cauza cancerului, conform biografiei publicate pe site-ul http://writersinspire.org al Universităţii din Oxford.

Lucrând ca guvernante, surorile Bronte şi-au dorit să deschidă o şcoală a lor. În acest scop, Charlotte şi Emily au urmat din 1842 studii de franceză la Bruxelles. Acolo, Charlotte s-a bucurat de atenţia profesorului său, Constantin Heger, căruia avea să-i trimită mai târziu scrisori pasionale.

În 1844, Charlotte s-a întors în Marea Britanie. Planul de a avea o şcoală nu s-a materializat, astfel că Charlotte s-a reorientat spre domeniul publicistic.

În 1846, surorile Bronte au publicat, sub pseudonime, un volum de poeme – ”Poems by Currer, Ellis, and Acton Bell”. Chiar înainte de publicarea acestei lucrări, care s-a vândut doar în două exemplare, Charlotte se străduia să găsească un editor pentru ”trei povestiri distincte şi fără legătură între ele”: ”Wuthering Heights” (“La răscruce de vânturi”), scris de Emily, ”Agnes Grey”, scris de Anne, şi primul roman al lui Charlotte: ”The Professor” (“Profesorul”), care nu fost publicat până în 1857, după moartea sa.

”Jane Eyre” este al doilea roman al scriitoare, publicat în 1847 sub pseudonimul masculin Currer Bell. Lucrarea urmăreşte drumul unui copil orfan către independenţă, familie şi dragoste. A fost primul roman publicat din seria scrisă de surori şi a ajuns să fie foarte popular: ar fi fost citit de regina Victoria de două ori şi de unul dintre scriitorii favoriţi ai autoarei, William Makepeace Thackeray – notează sursa citată.

În perioada când scriitoarea lucra la al treilea roman intitulat ”Shirley” au murit Branwell, Emily şi Anne. Al treilea volum al romanului a fost scris când Charlotte era în doliu pentru fraţii ei. În acest roman, publicat în 1849, Charlotte şi-a lărgit orizontul pentru a privi la problemele sociale contemporane, cum ar fi industrializarea, cartismul sau ”chestiunea femeii” prin prisma revoltelor luddiţilor, conform http://writersinspire.org.

Ultimul roman al scriitoarei, ”Villette” (1853), seamănă cu ”Profesorul”, urmărind viaţa unei studente la pension. Romanul a fost apreciat de scriitoarea George Eliot, care pe atunci încă nu publicase romane.

În 1854, Charlotte s-a căsătorit cu reverendul A.B. Nicholls, preot în parohia din Haworth. La 31 martie 1855 s-a stins din viaţă.

 

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă